Byggeomkostningerne falder

I tredje kvartal 2023 faldt omkostningerne ved boligbyggeri samlet set med 0,6 pct. i forhold til kvartalet før - et brud på næsten tre års vækst i byggeomkostningerne

I tredje kvartal 2023 faldt omkostningerne ved boligbyggeri samlet set med 0,6 pct. i forhold til kvartalet før, oplyser Danmarks Statistik.

Det bryder d med næsten tre års vækst i byggeomkostningsindekset, som er steget kontinuerligt siden fjerde kvartal 2020. Faldet fra andet til tredje kvartal sker på trods af en stigning i arbejdsomkostningerne på 0,2 pct. og skyldes en nedgang på 0,9 pct. i materialeomkostningerne, som ellers også er steget stødt siden første kvartal 2021.

 I tredje kvartal faldt omkostningerne til byggeri af enfamiliehuse med 0,8 pct., mens omkostningerne til etagebyggeri forblev uændret. Forskellen skyldtes fald i materialeomkostningerne på hhv. 1,1 og 0,1 pct., mens arbejdsomkostningerne for begge boligtyper steg med 0,1 pct.

Faldet i byggeomkostningerne i tredje kvartal kan i høj grad henføres til faggrupperne betonelementarbejde og jord- og betonarbejde, som havde fald på hhv. 2,4 og 1,3 pct.

I løbet af det seneste år, tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023, voksede de samlede omkostninger ved boligbyggeri med 2,2 pct. Det er i tråd med den årlige udvikling i inflationsraten, som ifølge Forbrugerprisindekset steg med 2,1 pct. i samme periode.

Læs mere om den statistiske udvikling her.