Pris på nybyggeri stiger

Fremrykket byggeri holder prisen på nybyggeri kunstigt oppe, lavere vækst vil medføre prisfald, vurderer BRFkredit A/S

Det er blevet dyrere at bygge nyt hus, det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen.

Fra første til andet kvartal steg byggepriserne med 1,7 pct. Det er henholdsvis materialerne og prisen på håndværkere, der presser priserne op. Materialerne steg således med 2 pct. fra første til andet kvartal, mens arbejdslønningerne steg med 1,1 pct.  Set over det seneste år er byggepriserne samlet steget med 3,9 pct.  Materialerne er steget med 5,1 pct. og lønningerne med 1,4 pct.  Udviklingen er stort set ens, uanset om man taler om priserne på etagebyggeri eller prisen for enfamiliehuse.

-  For mange er det imidlertid ikke den kontante pris, men den finansierede pris der er relevant. Ser man på den finansierede pris, er renterne faldet ganske pænt tilbage set over de sidste 12 måneder, hvilket afbøder de stigende omkostninger. Ser man på den finansierede pris, er det således kun blevet 0,2 pct. dyrere at bygge nyt hus igennem de sidste 12 måneder, siger Mikkel Høegh, seniorøkonom hos BRFkredit A/S.

- Fremadrettet må det forventes, at priserne på nybyggeri er under pres. Dels vil priserne på henholdsvis materialer og lønninger komme under pres, i takt med at verdensøkonomien synes at miste momentum. Priserne er godt nok stive i nedadgående retning, hvorfor prisfaldene vil ske i et ganske trægt tempo. Det må dog være sådan, at når økonomien kommer ned i tempo, så efterspørges der færre materialer samt færre hænder. Det giver et nedadgående pres på priserne.  Dels er priserne på nybyggeri under pres som følge af, at der er et rekordstort udbud af bolig til salg. Givet at de eksisterende boliger falder i pris, vil det ligge et nedadgående pres på de avancer, som byggebranchen kan påregne at få, siger Mikkel Høegh.

- På den lange bane vil priserne på nybyggeri og eksisterende boliger alt andet lige følge hinanden. Givet at priserne på de eksisterende boliger forventes at falde med op mod 2 pct. igennem 2011, har vi lignende forventninger mht. priserne på nybyggeri. Fremrykkes en masse offentligt byggeri som det aktuelt diskuteres i valgkampen, kan det imidlertid være med til at holde priserne på nybyggeri kunstigt oppe. Ligeledes er den lave rente aktuelt med til at holde hånden under byggerier til trods for, at der for øjeblikket er få, der har mod på at sætte gang i større investeringer, siger Mikkel Høgh.