Danske byggefirmaer risikerer norsk momsfælde

Danske byggevirksomheder, der skal udføre entrepriser i Norge, skal bl.a. momsregistreres og have en norsk momsrepræsentant, der skal tjekke fakturaerne

Der er gang i de økonomiske hjul i Norge, hvilket får mange danske håndværkere og entreprenører til at søge nordpå. Men de norske regler er fyldt med faldgruber, og moms er en af de værste, skriver Dansk Byggeri.

Anita Kurowska Larsen

Anita Kurowska Larsen, Dansk Byggeri.

- Det er ikke ond vilje, der gør, at mange byggevirksomheder kommer til at snuble i reglerne. Som danskere har vi let ved at forstå det norske sprog, vi bliver godt modtaget og tænker ikke over, at Norge for eksempel ikke er medlem af EU, hvilket blandt andet har betydning i forhold til momsreglerne, siger Anita Kurowska Larsen, eksportrådgiver i Dansk Byggeri.

Og netop momsproblematikken er blevet aktuel for virksomheden PT Byg ApS, der sendte en mand og en maskine til Norge i forbindelse med en opgave for et andet dansk firma. Maskinen blev indfortoldet ved den norske grænse, og der blev indbetalt moms for den, helt efter reglerne. Denne moms skulle PT Byg have tilbage ved udrejsen, når maskinen skulle med hjem igen. Desværre var virksomheden ikke klar over, at det ikke var nok at udfylde toldpapirerne, de skulle også godkendes af en norsk momsrepræsentant.

- Danmark og Norge ligner hinanden så meget, at vi ikke havde drømt om, at der ville være så stor en forskel på reglerne. Men 125.000 er mange penge at have ud og svømme, så nu må vi se, hvordan vi får redt trådene ud, siger Lotte Lund fra PT Byg.

Der er også en anden momsfinurlighed, som de danske virksomheder skal være opmærksomme på, når de handler med virksomheder i Norge. Via EU-reglerne er virksomhederne vant til, at de kan skrive fakturaen uden moms, når de handler med andre virksomheder. Det kaldes omvendt momspligt og reverse charge. Sådan er det ikke i Norge, og det er desværre ofte en grim overraskelse for mange danske byggevirksomheder.

- Langt de fleste danske byggevirksomheder, der skal udføre entrepriser i Norge, skal momsregistreres og have en norsk momsrepræsentant. Alle fakturaer skal så gå via momsrepræsentanten, og det er ikke gratis. En omkostning, som danske virksomheder bør huske at indregne i sit tilbud, siger Anita Kurowska Larsen.