Grundsalg ramt af prisfald og momspligt

Salget af grunde dykker og ligger nu på det laveste niveau i flere år efter ikrafttrædelsen af ny momslov 1. januar 2011

Nye tal fra Boligsiden.dk og Spar Nord viser, at den nye momsregel har alvorlige konsekvenser for sælgere af byggegrunde. Salget af både helårs- og fritidsgrunde er styrtdykket, den gennemsnitlige liggetid er nu mere end halvandet år, grundpriserne falder, og sælger skal betale moms ved salg.

- Markedet havde en klar forventning om, at den nye momsregel ville få en negativ indvirkning på grundsalget. Man antog, at sælger og køber i praksis ville dele momsen i forbindelse med et salg, og dermed ville grundpriserne alt andet lige stige med 10-15 procent. Det er bare ikke sket. Tværtimod har priserne fortsat sit fald, og det efterlader grundsælgerne i en alvorlig knibe, konstaterer cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord.

Februar-tal fra Boligsiden.dk, der omfatter alle handler af helårs- og fritidsgrunde via mæglere, viser, at den gennemsnitlige salgspris i februar 2011 var 936.947 kroner. For et år siden lå den gennemsnitlige salgspris på 1.112.499 kroner – altså et fald på 16 procent. Men den nye momsregel tilfører yderligere salt til såret, og prisfaldet er i praksis meget større:

- De nye tal peger på, at grundsælgerne rammes ekstremt hårdt. Dels har grundpriserne generelt fortsat sit fald, og dels skal mange sælgere nu aflevere 20 procent af salgsbeløbet til staten, bemærker Jens Nyholm.

Han nævner som eksempel en byggegrund, der for et år siden havde en værdi på en million kroner. Den vil i dag være faldet med 16 procent til 840.000 kroner som følge af den generelle, negative prisudvikling. Men nu er prisen vel at mærke inklusive moms. Det betyder, at sælger kun står med 672.000 kroner, når momsen er betalt til staten. Altså et samlet fald på 328.000 kroner svarende til 32,8 procent på bare et år.

Og priserne ser ud til at fortsætte faldet:

- På Boligsiden.dk har vi registreret et markant højere salg i november og december 2010 frem til ikrafttrædelsen af de nye momsregler. I 2011 er antallet af handler og kvadratmeterprisen faldet. Vores seneste salgstal viser eksempelvis, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris fra februar til marts er faldet med yderligere 10 procent, således at den nu ligger på 811 kroner per kvadratmeter, konstaterer kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.

Hos Spar Nord tør cheføkonomen ikke love udsigt til bedring:

- Med de usædvanligt høje liggetider er det vores forventning, at vi vil se yderligere prisfald de kommende måneder. Derudover vil en eventuelt stigende rente påvirke priserne yderligere i nedadgående retning, konstaterer Jens Nyholm.