Dagmargården

:
september 2014
Dagmargården-front
dagmargården-fællesrum

Det centrale fællesrum på hver etage er bundet sammen af en vertikal, grøn væg. En fin måde at skabe kontakt mellem etagerne.

dagmargården-vinduer

Cetonia A/S har leveret vinduespartierne til Dagmargården af typen Athos. En differentiering af rammer og vinduer giver et fint samspil med den øvrige facadekomposition.

previous next

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Dagmargården, det nye plejecenter i Skanderborg, har mange arkitektoniske kvaliteter, der tager udgangspunkt i de smukke omgivelser

Byggefakta

Dagmargården
Sygehusvej 1
8660 Skanderborg
Danmark

Bygherre:
Skanderborg Kommune
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet Frost Larsen A/S
Arkitekt:
Gudnitz & Partnere A/S
Totalentreprenør:
Kaj Ove Madsen A/S
Ingeniør:
Grontmij A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S
Areal:
4220 kvm.
Byggesum: 
85 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2013 - juni 2014

Skanderborg ligger naturskønt ved skove og søer, og det er kommet det nye plejecenter i byen til gode. At byggeriet samtidigt ligger bynært på hjørnet af Vestergade og Sygehusgade, gør det ikke mindre attraktivt.

Bebyggelsen er opført i en hestesko-form, der fint indrammer sansehaven på indgangsniveau, hvor også hovedindgangen og parkering ligger. På samme niveau ligger fællesfaciliteter med café, genoptræning mm., men også boliger. Dagmargården har fire niveauer, hvor det nederste optager terrænet og er delvist kælder. Her ligger personalerum og en større fællessal. De tre overliggende niveauer med boliger er knyttet arkitektonisk sammen med de vertikale vinduesbånd med pudsede felter mellem vinduerne. Store altaner bryder facaden tre steder og understreger forskydningerne i bygningskroppen. Niveauerne adskiller sig ved at have hver sin gennemgående vægfarve i gangarealer og fællesrum.

Vertikalt grønt

Den store fælles opholdsstue midt i bygningen, på hver etage, giver et fint udkig til den omkringliggende by og søen bagved. Men det grønne tema er også anvendt som en vertikal forbindelse og en åbning op i gennem etagerne med en grøn plantevæg.

Plantevæggen giver både en fin fornemmelse af liv på de andre niveauer, og en smuk udsmykning til opholdsstuen. Det er i det hele taget kendetegnende for Dagmargården, at der er en god kontakt mellem inde og ude, hvilket giver mange boligkvaliteter og en god oplevelse for besøgende til plejecenteret. Dagmargården fremstår på en gang traditionel i sine materialer og hesteskoform, men det ‘solide’ udgangspunkt giver mulighed for en stor åbenhed og mange udkig.

Råhuset er opført i beton leveret af Contiga Tinglev A/S. Som firmaet ofte foretrækker, har firmaet leveret hele råhuset, d.v.s. sandwich elementer til underetagen, betonvægge, letbetonvægge, huldæl og forspændte bjælker samt søjler, fortæller Per Henrik Petersen fra Contiga Tinglev A/S. Monteringen af elementer er også ofte en del af projektet, dog ikke i dette byggeri.

Gennemtænkte boliger

Gudnitz Arkitektfirma A/S har meget ekspertise i boliger, og i byggeriet Dagmargården har arkitekterne fået tilføjet mange kvaliteter til både de enkelte boliger og bebyggelsen som helhed. Overalt er der enten udsigt til sansehaven til gårdsiden eller søen til gadesiden, og indretningen hænger fint sammen med farvevalgene. Boligerne er meget fleksibelt indrettet i en høj standard og naturligvis meget handicapvenlige. Vinduerne har særligt lave brystninger, hvilket gør det lettere at nyde udsigten også siddende eller liggende.

Cetonia A/S har leveret vindueselementerne af typen Athos. Vinduerne er udført i træ/alu med karmfals i komposit, som sikrer lang levetid og minimal vedligeholdelse. Karme og rammer er fremstillet i to forskellige grå nuancer – en differentiering mellem vinduespartierne som helhed og de gående partier, der giver en fin dynamik til facadeudtrykket. Facaderne er komponeret med udgangspunkt i klassiske røde teglmure, suppleret med pudsede felter mellem vinduerne, der understreger det vertikale bånd af vinduer. Til gårdsiden brydes homogeniteten af store vinduespartier indrammet i hvide bokse, der fremhæver de lyse vinduesrammer.

Cetonia A/S fra Bjerringbro har også leveret altanpartierne mod gadesidens store altaner. Dobbelte terrassedøre muliggør, at en seng kan køres ud på altanen. Altanerne er indrettet med hårdt træ på gulvet og glaspartier over brystningen, der kan skærme mod vinden men bevare den fine udsigt til byen og søen bag.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!