Vadehavscentret

:
marts 2017
Vadehavscentret - Den indre gård

I den indre gård, hvor gæsterne kan søge ly og læ for vestenvinden, bliver der anlagt en tundrahave.

Vadehavscentret - Ankomstfacaden

Ankomstfacaden mod nord har et skarpt skåret snit og trækker sig på den måde tilbage, så der skabes en overdækket boardwalk, der leder hen til bygningens nye hovedindgang.

Vadehavscentret - Beklædningen

De eksisterende bygninger er blevet beklædt med Robinia-lister, som patinerer smukt ligesom tækkerørene.

Vadehavscentret - Tækkerørene

Der er anvendt ikke mindre end 25.000 bundter tækkerør og 36 km Robinia-lister til Vadehavscentret i Vester Vedsted.

Vadehavscentret - Udstillingsdesignet

Udstillingen i Vadehavscentret fortæller den enestående historie om vadehavet og de millioner af trækfugle, der hvert år gæster området. Her en kunstnerisk fortolkning af fænomenet sort sol. Det er Johansson & Kalstrup, der har stået for bygherrerådgivningen i forbindelse med udstillingen. For udstillingsdesignet står Jac Studio og No Parking.

previous next

Vadehavscenter med wow-effekt

Midt i UNESCO’s verdensarvsområde, Nationalpark Vadehavet, er der opført en helt unik bygning med strå og tækkerør som det væsentligste bygningsmateriale

Byggefakta

Vadehavscenter med wow-effekt
Okholmvej 5
6760 Ribe
Danmark

Bygherre:
Esbjerg Kommune
Bygherrerådgiver:
Johansson & Kalstrup A/S
Totalrådgiver:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Arkitekt:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS, Marianne Levinsen Landskab ApS
Hovedentreprenør:
Bo Michelsen A/S
Ingeniør:
Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS, Steensen Varming ApS
Areal:
2800 kvm.
Byggesum: 
53 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2015 - december 2016

De stråtækte tage er en del af dansk byggekultur – ikke mindst langs Vadehavskysten – alligevel bliver man slået af forbavselse, når man ser det nye stråtækte museums- og formidlingscenter i Vester Vedsted uden for Ribe.

Her er de rustikke strå og tækkerør nemlig ikke kun anvendt til taget. De dækker også de ydre vægge. Dette usædvanlige arkitektoniske greb resulterer i en organisk bygning med meget markante skulpturelle egenskaber. Bag idéen står Dorte Mandrup Arkitekter, der vandt projektet i konkurrence blandt 41 arkitektvirksomheder, og som på smukkeste vis har skabt et bygningsanlæg i harmoni med det flade og vindblæste landskab.

Arkitekterne har fortolket og videreført den lokale byggetradition, men de har på ingen måde tegnet et tilbageskuende projekt. Vadehavscentret er tværtimod et innovativt bygningsværk, der i høj grad peger frem. Det er, som museets leder og naturvejleder Klaus Melbye udtrykker det: ”Et center med stor wow-effekt”. Han mener, at arkitekturen både er ny, bæredygtig og vovet, og han tøver slet ikke med at kalde Vadehavscentret for en af Nordeuropas smukkeste udstillingsbygninger.

Miljøvenlige byggematerialer

Vadehavscentret, der danner ramme for en unik udstilling om Vadehavet og den fascinerende fortælling om 12 mio. trækfugles rejse fra nord til syd – og tilbage igen – bestod tidligere af et mindre udstillingslokale og en lade, som nu er ombygget og tilbygget med større udstillingsfaciliteter samt undervisnings- og aktivitetslokaler, værksteder og laboratorier. Centrets bygninger er placeret som en trelænget gård, og den nye formidlingsbygning ligger som en selvstændig bygning tæt på den øvrige bebyggelse. Bygningskomplekset er bundet sammen med en sammenhængende boardwalk udført i ThermoWood. Nybygningerne har stråtækte tage og vægge, mens den eksisterende hovedbygning udvendigt er blevet beklædt med Robinia-trælister, der er et miljørigtigt alternativ til trykimprægneret træ. Den eksisterende lade er revet ned – dog er den eksisterende skolebygning bevaret og fremstår som oprindeligt med vandskurede hvide vægge og rødt tegltag.

– Det er de anlægsvalmede tage, der samler bebyggelsen, så museet nærmest vokser op af landskabet. De bløde, stoflige tækkerør er skulpturelt bearbejdet med lange præcise snit, for at skabe skærmende udhæng og for at etablere et harmonisk møde mellem de diagonale og vertikale flader, lyder det fra arkitekterne, der uddyber:

– Syd for udstillingsbygningen har vi placeret den nye formidlingsbygning i en samlet længe parallelt med den eksisterende formidlingsbygning, som rummer to formidlingslokaler og naturvejlederkontor samt et uopvarmet lade- og værkstedsområde. Den nye vinkeltilbygning omfavner de eksisterende bygninger, således at der opstår et homogent hele.

Arkitekterne har lagt stor vægt på af skabe et naturligt forhold mellem flade og form – mellem den givne natur og bygningsmassen. Visionen er at føje til uden at tage magten fra omgivelserne.

Innovation og tradition

Valget af strå og tækkerør som det dominerende byggemateriale skal ses i lyset af museets placering i det flade landskab. Både arkitektur og materialevalg sætter fokus på den stoflige skønhed og den funktionelle robusthed.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference