Ungdomsøen

:
juni 2019
Ungdomsøen - tunnel

Hansen & Andersen Næstved A/S har stået for murerentreprisen. De har stået for de indvendige vægoverflader med puds og finpuds med hydraulisk mørtel.

Ungdomsøen - toilet

Laufen Nordic ApS har leveret toiletter og håndvaske. Der er bl.a. brugt back-to-wall toiletter.

Ungdomsøen - indgang

Middelgrundsfortet har gennemgået en omfattende renovering og har ændret navn til Ungdomsøen.

previous next

Renovering med patina

Middelgrundsfortet har gennemgået en omfattende renovering og har ændret navn til Ungdomsøen – en vild aktivitetsplatform og et udviklingscenter for hele Danmarks ungdom

Byggefakta

Ungdomsøen
Middelgrundsfortet
2150 Nordhavn
Danmark

Bygherre:
Middelgrundsfonden
Bygherrerådgiver:
Orbicon A/S
Arkitekt:
Bertelsen & Scheving Arkitekter
Hovedentreprenør:
Jorton A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
16500 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2018 - Februar 2019

Der skal mod til – og en håndfuld kroner – når man vælger at investere i en gammel bygning med råd, skimmel, svamp, utætheder og 10 meter høj bevoksning rundt omkring – og med to fredninger. Sådan stod Middelgrundsfortet i Øresund i 2014, da Spejderne kastede deres blik på stedet, der var til salg.

Med en donation fra A.P. Møller Fonden og Nordea-fonden fik Spejderne Middelgrundsfortet foræret i foråret 2015. De muligheder Spejderne så, så begge fonde også. Nordeafonden gik senere all-in med penge til renovering, og yderligere støtte kom til via Tuborg Fondet, Trygfonden og Spejderne. Der blev stiftet en ny fond, Fonden Ungdomsøen, hvor ansvaret for udviklingen blev placeret med Christian Melchiorsen, som projektchef og direktør.

Middelgrundsfortet er fra 1890 og var en del af Københavns Befæstning og verdens største søfort. Arealet af øen, inklusiv bølgebrydere, er på ca. 67.000 kvm, mens selve landområdet udgør 50.000 kvm.

Visionen med Ungdomsøen er ifølge Spejderne, at den skal være platformen for de næste generationers vigtigste samfundsbevægelser. Den skal styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udviklingen af vores samfund.

Dobbelt fredning

Middelgrundsfortet er ikke kun en fredet bygning, den er også fortidsmindefredet, hvilket har givet adskillige prøvelser. Bl.a. skulle der findes en løsning i forhold til fortets indgangsparti, der bestod af gamle egetræsdøre, der åbner indad. Men indgangen skal også fungere som flugtvej, og derfor skal dørene vende udad. Grundet fortidsmindefredningen måtte dørene dog ikke vendes. I stedet har man valgt to nye sæt glasdøre på hver sin side af de gamle egetræsdøre for at opfylde kravene. Bonus har været, at der kommer mere lys ind i fortet.

Med gummibåd til arbejde

Det har krævet en helt anden logistik at omdanne en ø til en byggeplads. Der har bl.a. været behov for udvidede førstehjælpsremedier og ekstra arbejdsudstyr. Knap 60 håndværkere er dagligt blevet sejlet til øen i gummibåde. Nogle har overnattet – andre har sejlet hjem efter fyraften.

Hansen & Andersen Næstved A/S har stået for murerentreprisen. De har stået for de indvendige vægoverflader med puds og finpuds med hydraulisk mørtel. Derudover har de været med til at renovere badeværelser, hvor de har lavet nye terrazzogulve med hulkehl til fliserne, som de også har sat op.

– Det har været spændende at være med og bestemt ikke hverdagskost at tage på arbejde i en gummibåd. En god udfordring var, at vi skulle lave en masse forskellige prøver af den puds, vi brugte, for at finde frem til den mest originale, der kunne matche fortiden, fortæller projektleder Rasmus Toftebjerg Andersen og fortsætter:

– Det har krævet stor planlægning hjemmefra. Vi har hele tiden skullet tænke en uge eller 14 dage frem i forhold til materialeforbrug, der blev sejlet ud på en pram, samt haft dobbelt-op på grej, hvis noget skulle gå i stykker.

Miljøudfordring

Foruden udfordringer i forhold til fredninger, så har miljøet været en af de helt store tunge poster, fortæller Christian Melchiorsen.

– Vi har nok foretaget 130 miljøprøver og fundet alt det skidt, der kan findes lige fra kviksølv til bly, pvc – ja alle tungmetaller – hele viften, siger Christian Melchiorsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina