Max Bank

:
januar 2010

Med stor nænsomhed har arkitekten formået at forbinde et fint, gammelt hus med et moderne byggeri. De asymmetriske vinduer bidrager til at give den høje kontorbygning et næsten skulpturelt præg.

Den markante glasfacade giver et helt særligt spil, afhængig af fra hvilken vinkel man iagttager den. Dan-alu aps har leveret vinduesrammer i aluminium til både mellembygning og kontorbygning. I alt vinduer, der dækker et areal på 700 kvm.

Gulvene i mellembygningen og alle fire etager i kontorbygningen er belagt med et solidt, slidstærkt højkantparketgulv, leveret af Woodfloor A/S. En belægning, der bidrager til at understrege det særegne rustikke præg i byggeriet.

Hver etage rummer et åbent kontorareal på omkring 900 kvm. Men med et system af glasvægge er det muligt at dele lokalet op i mindre enheder. På hver etage er der endvidere indrettet to tekøkkener, alle i forskellige farver.

T.E.M.A. v/ Bjørn B. Jørgensen har leveret solafskærmning til byggeriet. Omkring 100 kassetter med et rullegardin, der både kan holde UV-stråling ude og varme væk.

Oprindeligt var det ikke med i planerne, at der skulle være storkøkken i forbindelse med denne, men undervejs opstod idéen, som herefter blev ført ud i livet.

En solid og dog diskret blokvæg er monteret i passagen mellem kontorbygning og mellembygning. Den er leveret af Sesam Væg Systemer A/S og vil i tilfælde af brand effektivt bidrage til at skaderne kan begrænses.

previous next

Fra fattiggård til finanshus

Med en arkitektonisk bedrift er et smukt, gammelt hus ved Næstved Havn blevet en del af et topmoderne kontordomicil

Byggefakta

Max Bank
Femøvej 3
4700 Næstved
Danmark

Bygherre:
Nordicom A/S
Arkitekt:
Juul | Frost Arkitekter
Hovedentreprenør:
Byggefirmaet Brdr. Pedersen A/S
Ingeniør:
Lemming & Eriksson a/s
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2007 - januar 2009

Siden 1883 har Kanalgården været en markant og iøjnefaldende bygning på havnen i Næstved. Med ejendomsselskabet Nordicoms mellemkomst kan Næstveds borgere glæde sig over, at huset fortsat vil være en del af havnebilledet.

Nu, om muligt, endnu mere markant og iøjnefaldende end tidligere. For den gamle bygning er blevet tilføjet en fire etager høj, moderne tilbygning, der ikke kan undgå at tiltrække sig opmærksomheden fra de trafikanter, der passerer ad den tæt trafikerede Havnegade.

I fremtiden bliver bygningen hovedsæde for den lokale Næstvedbank, Max Bank.

Smukt sammenbygget

Når man træder indenfor i bygningen, er det svært at undgå at blive imponeret. Den gamle Kanalgård er føjet sammen med det nye, moderne kontordomicil med en elegant mellembygning, der i stueplan og første sal forbinder de to bygninger.

Mellembygningen er i det store og hele udført i glas, hvilket giver et fantastisk lysindfald, der gør det muligt uhindret at bese de mange, arkitektoniske detaljer. Ikke mindst hvordan bagsiden af den gamle Kanalgård er blevet åbnet og derpå føjet til nybyggeriet på elegant vis. Alle detaljer i den gamle bygning er synlige og så vidt muligt bevaret.

Mellembygningen er, ligesom dele af det tilføjede domicil, holdt i en rustik stil, der danner en elegant og iøjnefaldende overgang mellem nyt og gammelt. Betonmurene, der markerer indgangen til den nye fløj, er rå og rustikke og giver hele bygningen et næsten råt, maskulint udtryk.

Det suppleres på markant vis med de spindeltrapper, der forbinder mellemhusets to planer. Både disse og de trapper, der forbinder nybygningens etager er smukt dekoreret med tynde stålwirer, der danner et mønster, der går igen på alle trappegelændere.

Idet man forlader mellembygningen og træder ind i den nye kontorbygning, passerer man en massiv skydeport. Trods dens massive størrelse falder den med sin mørke farve godt i med den betonvæg, den er monteret på. Skydeporten, eller blokvæggen, som den rette betegnelse er, er produceret af Greve-virksomheden Sesam Mobile Væg Systemer A/S og leveret af IM-door A/S.

Blokvæggen er en del af husets bandsikkerhedssystem, idet den i tilfælde af brand lukkes i og forhindrer ild i at brede sig. Trods dens massive størrelse, 110 millimeter tyk, bevæger den sig fuldstændig lydløs. Den todelte port er monteret med hjulbeslag på en loftsskinne. Disse hjul er af materialet nylon og det bidrager til, at den bevæger sig fuldstændig lydløst.

Nye brugere af huset

Nordicom overtog Kanalhuset fra Næstved Kommune i 2007. Da en aftale med Max Bank om leje af hovedparten af bygningen var på plads, gik byggeriet i gang.

Max Bank vil således råde over både det gamle Kanalhus samt nybygningens kælder, stueetage og tredje etage. De to mellemliggende etager vil blive udlejet til andre formål. Dermed får Kanalhuset i fremtiden et klientel, der markant adskiller sig fra tidligere tiders brugere.

Da huset blev opført i 1870’erne var formålet, at det skulle fungere som Næstveds fattighus, som det blev betegnet helt frem til 1910. Herefter foretrak man at bruge betegnelsen forsørgelsesanstalt.

I 1930’erne, hvor huset blev drevet af det gamle Præstø Amt, blev det udvidet og indrettet som arbejds- og forsørgelsesanstalt for byens fattigste. Helt frem til 1961 var huset omkranset af hegn, ligesom der var tremmer for vinduerne. Men husets funktion var den samme.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 2

Bolig

A/B AST + Solbjerg

Trendy tagbolig på tørreloftet

Hospital

Ålborg Sygehus Nord

Nyindrettet sygehus med fokus på fleksibilitet

Bolig

Alderstrøst II

Nænsom modernitet i historiske rammer

Bolig

Charlottegården

Boligblokke i ny stil

Bolig

Cubis House

Boliger i enkel helhed

Domicil

Danske Andelskassers Bank

Finanscentrum i landsby

Bolig

Egholm

Overflødighedshorn af facader

Bolig

Esplanadeparken

Moderne funiks ved Brøndby Strand

Produktionsanlæg

Fiberline Composites

Unik industriel arkitektur

Skole

Herlufsholm Skole

Tempus Mutatio Est

Butik

Inhouse

Fiskefabrikken blev fancy bolighus

Bolig

Kanalens Kvarter

Kanalens Kvarter skifter ham

Kontorhus

Kanalstræde

Holbæks bedste udsigt

Kontorhus

Kolding Åpark

Energivenligt kontorhus med legende linjer

Kontorhus

Kromann Reumert, Kalkbrænderihavnen

Fin tilføjelse til Kalkbrænderihavnen

Kirke

Lyng Kirke

Lyng Kirke i ny pragt

Domicil

Max Bank

Fra fattiggård til finanshus

Lufthavn

Nytorv

Nyt torv til shopping

Produktionsanlæg

Rexam

Effektivitet på dåse

Butikscenter

RO's Torv

Et hus fuld af oplevelser

Bolig

Teglbakken

Punkthuse med udsigt

Bolig

Æbleplantagen

Asymmetriske rækkehuse i hjertet af Slagelse