Spektakulært sportsbyggeri

Billede: 
Spektakulært sportsbyggeri

Den Hellerupbaserede entreprenørvirksomhed N.H. Hansen & Søn A/S står bag nogle af de mest banebrydende projekter inden for sportsbyggeri. Senest har virksomheden været udførende på det helt specielle ValHallen i Hundige, et sportsanlæg på 1.640 kvm med mange muligheder for anvendelse.

Første lethal af sin art

- Den igloformede hal er en 12-kantet, uisoleret lethal til idræt og kultur – den første af sin art i landet. Taget er kuppelformet med en række spalter, som giver en ‘koglevirkning’. I hallen er der udført to store elementer: En ‘amfitrappe’, som er en trappeopbygning, der anvendes til leg og tribune, og en ‘Dojo’ – en isoleret, opvarmet træningssal – der bruges til kampsport, yoga, gymnastik og lignende. Taget med det integrerede ovenlys-bånd som skylight, giver et fantastisk lysindfald. Gulvet skal bruges til rulleskøjteløb og indendørs fodbold som det primære, forklarer Marianne Hemicke Rysgaard, administrerende direktør for N.H. Hansen & Søn A/S.

Læs mere om ValHallen.

Kultur og idræt i Prismen

Et andet bemærkelsesværdigt byggeri er Prismen – et idræts- og kultur­hus med unik arkitektur og konstruktion, der i 2006 medvirkede til et markant kvarterløft i Holmbladsgade i Sundby på Amager.

- Prismen er kombineret kulturhus og idrætshal. Idræts- og kulturhuset er bygget til både at rumme den organiserede og den uorganiserede idræt. Samtidig kan der afholdes enkeltstående koncerter og teaterbegivenheder. Den arkitektoniske idé bag byggeriet var, at skabe et grønt indendørs landskab i flere niveauer. Nederst er der en stor flade, hvor der kan spilles boldspil. Den grønne flade folder sig i den ene side opad mod en række forskellige multifunktionelle plateauer, hvor der eksempelvis kan dyrkes yoga. Under plateauerne er omklædningsrum, administration og cafe placeret, forklarer Marianne Hemicke Rysgaard og tilføjer:

- Det indendørs landskab i idræts- og kulturhuset har fået en gigantisk gennemsigtig overdækning, der er spændt ud mellem det nye hus og fire tilstødende gavle på et eksisterende boligbyggeri og giver idræts- og kulturhuset en karakteristisk form. Den gennemsigtige overdækning giver lysindfald overalt i huset. Når mørket falder på, står bygningen som, et lysende prisme, hvor skyggerne fra de indendørs aktiviteter er synlige udefra, siger Marianne Hemicke Rysgaard.

Læs mere om Prismen.

Andre sportsbyggerier som N.H. Hansen & Søn A/S har været involveret i er bl.a. Idrætsfabrikken på Vesterbro i København med ombygning af eksisterende fabrikshal til idrætshal til brug for fritidshjem på Vesterbro. Desuden Greve Idrætscenter med to haller, der kan bruges sammen som en hal og underopdeles i 2-4 mindre enheder – og endelig Gladsaxe Skøjtehal med udskiftning af tag og bærende limtræ.