Lantmännen Cerealia A/S

Det er ikke mere end fem år siden, at Lantmännen Cerealia byggede nyt på havnefronten i Vejle. Dengang var det en ny mølle og to store silotårne, der blev opført. Byggeriet, der har vundet flere priser, står som et arkitektonisk vartegn på havnen – og det forpligter.

Så da virksomheden, der er Danmarks største producent af mel- og kornprodukter, sidste år stod for at skulle opføre et nyt pakkeri, valgte de at følge farver og arkitektur fra 2008. Linjerne er rene og enkle, og også farvevalget er holdt helt enkelt i hvidt og mørkt gråt. Tilsammen er indtrykket moderne og æstetisk.

Pakkeriet består af to bygningsdele. Den ene er det 30 meter høje silotårn med stålkonstruktion. Tårnet har pudsede betonfacader i de nederste etager og mørke Paroc-elementer med stålbeklædning i de øverste. Den anden del er holdt i pudset beton og rummer palleteringsafdelingen.

Spæncom A/S har leveret vaffelpladerne i beton til taget, mens Contiga Tinglev A/S har leveret huldæk, vægge og bærende ribbetagplader.

Svimlende udsigt

Efter at have nydt synet af den nye bygning udefra, iklæder vi os hårnet og hvide kitler og bevæger os ind i det lyse pakkeri, hvor der dufter lidt af morgenmad. Foran os fylder maskinerne de orange poser op med havregryn, og over os svæver de tolv siloer, som hver kan rumme 35 tons.

Vi nøjes ikke med at kigge op på dem. Ad svimlende vindeltrapper bevæger vi os op gennem den 30 meter høje bygning, indtil vi står på toppen af siloen. Benene syrer lidt, men ellers har man ikke umiddelbart en fornemmelse af at befinde sig højt til vejrs. I hvert fald ikke før produktionschef Torben Bodin åbner døren ud til en udendørs metalbro og åbenharer udsigten over Vejle Havn. Et vue, som i bogstaveligste forstand må siges at være svimlende.

Også håndværkerne har indimellem måttet arbejde i svimlende højder undervejs. Derfor har Helge Frandsen A/S leveret stilladser til det indvendige smede- og elektrikerarbejde.

KMC Malerfirma I/S har gennem de sidste 15 år været fast samarbejdspartner for Lantmännen Cerealia. Derfor er det naturligt også dem, der har stået for alt malerarbejdet i forbindelse med det nye pakkeri på havnen.

Sparet transport

Pakkeriet er en del af en større rationaliserings- og strukturpakke, som virksomheden skød i gang i 2003. Før var der syv pakkerier fordelt ud over landet, men i dag er produktion og pakkeri koncentreret i Odense og Vejle. Hos Lantmännen har man øget sit fokus på CO2-besparelser, og det bærer det nye byggeri da også præg af.

Logistisk set er det nye pakkeri placeret, så det ligger mest fordelagtigt i forhold til den nye grynmølle. En melstreng forbinder i dag møllen og pakkeriet – og sparer de tankbiler, der førhen transporterede melet.

- Havregryn kan ikke på samme måde som mel blæses fra det ene sted til det andet. Det skal transporteres varsomt for ikke at smuldre. Derfor er beliggenheden tæt op ad havregrynsmøllen også en stor fordel, forklarer produktionschef Torben Bodin.

Først opstilling, så tegning

I det hele taget har der været fokus på, at forbedre både energi og udbytte – uden at det er gået ud over det færdige arkitektoniske resultat:

- I stedet for at tegne byggeriet først og så indrette os bagefter, har vi gjort lige det modsatte. Vi bad vores leverandører om at komme med et bud på den optimale opstilling af maskinparken – og så tegnede vi byggeriet ud fra det. Det har den indlysende fordel, at vi ikke lige står og mangler en halv meter hist og her. Vi har den plads, vi skal bruge, siger produktionschefen.

Et levende hus

Til den anden side er pakkeriet forbundet med én af de ældre lagerhaller på grunden, der i dag bruges til opbevaring af emballage, som automatisk transporteres til og fra de to bygninger.

Emballagelager og pakkeri er forbundet med en gangbro i Swisspearl. Gangbroen er forsynet med vinduespartier. Om aftenen, når lyset er tændt i bygningen, kan man således udefra opleve synet af pallerne, der langsomt svæver hen over vejen.

- Vi synes godt, at folk, der færdes her på havnen, må kunne se, at der er liv i bygningen, siger Torben Bodin og peger på to store vinduespartier placeret nederst i pakkeriet. Også her kan folk kigge ind og se, hvordan havregrynsposerne ruller forbi på båndet indenfor:

- De store vinduer er her selvfølgelig først og fremmest for at fremme arbejdsmiljøet i pakkeriet – man må altså godt kunne se, at solen skinner udenfor. Men igen kan vi godt lide tanken om, at folk kan se, at her sker noget.

Torben Bodin er rigtigt godt tilfreds med de nye omgivelser. Et kig ind i det gamle pakkeri, der er præget af mørkt træ og knirkende gulve og mest af alt minder om et maskinrum på et gammelt skib, fortæller os da også, at der virkelig er sket en udvikling:

- Jeg glæder mig over de nye bygninger, hver eneste gang jeg går herind, smiler Torben Bodin.

Et levende hus

 

Lantmännen Cerealia A/S har været bygherre på:

Læs også nyheder om Lantmännen Cerealia A/S: