1. spadestik på 92 familieboliger i historiske Kolding

Torsdag den 5. marts blev det 1. spadestik taget på projekt "Klostergården" i Kolding - samtidig med, at arkæologer arbejdede på højtryk med at afdække rester fra middelalderen på byggegrunden i hjertet af byen - blot et stenkast fra "Koldinghus".

Udviklingschef i Domea, Louise Prahm, Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding var første taler: -Der har været masser af aktivitet på dette areal gennem rigtig mange år. Vi har revet bygninger ned, men det var ikke de første her på grunden – arkæologer er i gang med at udgrave tidligere bosættelser på grunden. Og der har også været kloster her på stedet. Nu viger pladsen igen til nyt liv, og jeg håber, at det nye liv individuelt i de kommende lejligheder bliver godt – og det er det, vi traditionen tro markerer med det første spadestik.

-Udgangspunktet for projektet er, at der skal være plads til alle. Kommunen ønsker at udbyde et udvalg af alle boligtyper, og det statuerer vi med det kommende projekt. Her er blandede boligstørrelser med fornuftige huslejer, og de ligger i hjertet af byen blandt bygninger, der har overlevet, og tæt på indkøb og kultur. Faktum er, at vi i dag gerne vil bo i centrum fordi der er noget historie, og samtidig vil vi gerne bo i nye bygninger med lav varmeregning og tidssvarende arkitektur. Og vores opgave er så at få det til at passe ind i de eksisterende omgivelser – og det synes jeg absolut også, at vi i høj grad løser med dette projekt.

Borgmester Jørn Pedersen (V), Kolding sagde: -I forbindelse med flytningen af biblioteket og bygningen af Kolding Uddannelsescenter et andet sted i byen stille mange spørgsmålet hvad vi så skulle med det her? Det har siden midlertidigt været offentlig administration, og også starten på Kunstmuseet Trapholt og en del af vores industrihistorie. Og i 2014 gik vi så i dialog med Domea om disse boliger mens andre mente, at der burde være et butikscenter på grunden. Og nu får vi attraktive boliger lige i hjertet af byen – til gavn bl.a. for detailhandelen i byen.

-Alle har en kærlighed til midtbyen, og glæder sig til at se boligerne skyde op her på denne her store og centrale byggegrund. Det her bliver et fedt område for byens borgere, og ikke kun for dem, der kommer til at bo her. Så det er virkelig glædens dag i dag – hvor vi så også får afdækket noget af vores historie.

Arkitekt Mette Forslund, TNT Arkitekter: -Vi tager spadestikket til det, der nu skal spire op af jorden. Her har der ligget kloster, og arkæologerne har fundet meget i jorden fra fortiden. Det bliver en fantastisk ejendom med 92 familieboliger fra 2-værelses til 4-værelses boliger. Ejendommen kommer til at skabe et lukket gårdrum, og vil danne en karré her i byen, hvor det private og fine gårdrum er i midten med det pulserende byliv udenom. Og her, hvor vi står, bliver der en grøn park, som hele byen og ejendommens beboere kommer til at få glæde af.

-Vi får desuden en P-kælder under en del af ejendommen. Og husene kommer til at fremstå som mindre huse med mursten udadtil, så de kommer til visuelt at hænge sammen med byens øvrige arkitektur. Og indadtil får vi lyse, hvide facader, som også er med til at skabe lys til boligerne og til at skabe et roligt gårdmiljø. Vi har lagt vægt på, at alle boligerne får en lys arkitektur, og stort set alle boliger er gennemlyste fra facade til facade. Projektet er skabt i totalsamarbejde i samarbejde med Dansk Boligbyg og Domea Lunderskov-Kolding som bygherre og med Domea.dk som bygherrerådgivning.

-For at få et godt byggeri kræves der også gode håndværkere, og det er jeg sikker på – det er vores erfaring, at det mestrer Dansk Boligbyg - så jeg er ikke i tvivl om, at når vi senere i processen står ved et rejsegilde, så står vi og takker håndværkerne for et rigtig godt arbejde, sagde arkitekt Mette Forslund, TNT Arkitekter.

Projektet – Klostergården i Kolding – består af 16 stk. 2-rums boliger på ca. 68 m2, 62 stk. 3-rums boliger på ca. 89 m2 og af 14 stk. 4-rums boliger på ca. 105 m2. Facaderne mod gaden vil fremstå med 3 forskellige nuancer af røde mursten. I portåbninger og gårdrum vil facaderne fremstå med hvidlige betonelementer. Der bliver adgange til boligerne fra svalegange. Og fra gårdrummet er der via trappeopgange adgang til alle boliger. Projektet ventes afleveret til bygherren i april 2022.

Billedtekst:

Det første spadestik blev taget af fra v. borgmester Jørn Pedersen (V), formand for Domea Lunderskov-Kolding, Kjeld Vellier og af Louise Prahm, udviklingschef i Domea.

Denne artikel er publiceret af Dansk Boligbyg as i kategorien

Flere artikler fra Dansk Boligbyg as

Rejsegilde på Brunder Tårnhuse, Banegårdspladsen i Brønderslev

Bygherre er Boligselskabet Domea Aabybro, Dansk Boligbyg a/s er totalentreprenør, arkitekt er Kjaer & Richter og rådgivende ingeniør er...

Rejsegilde på 144 leje-boliger i Viborg Baneby

Torsdag den 24. september var der rejsegilde på 144 udlejningsboliger i Viborg Baneby for Ejegod Ejendomme v/Jens Jakobsen, Viborg....

Rejsegilde på fremtidens seniorboliger - Himmelev Gl. Præstegård

I Himmelev Gl. Præstegård ved Roskilde har der været rejsegilde på 12 seniorboliger, som Dansk Boligbyg opfører i totalentreprise efter et...

Ringsted Dampmølle - 69 almene boliger

Dansk Boligbyg skal i totalentreprise for Boligselskabet Alliken v/Domea opføre 69 almene boliger på Dampmølle-grunden i Ringsted. En del...

Rejsegilde på ungdomsboliger i tidligere Bank Nordic-bygning

På Amagerbrogade i hjertet af København renoverer Dansk Boligbyg i hovedentreprise en historisk bygning. Projektet omfatter 81...

Rejsegilde på 72 lejeboliger for Pædagogernes Pension i Horsens

Torsdag den 13. august var der i Horsens rejsegilde på 72 nye lejeboliger i enkeltstående punkthuse for Pædagogernes Pensionskasse, PBU -...