Landskabsarkitekt i udvidet mega-projekt i Riga

1:1 Landskab har været med til at tegne masterplanen for Riga Waterfront og gør nu klar til at fortsætte udviklingen af et 60 hektar stort byområde

1:1 Landskab har været med til at tegne masterplanen for Riga Waterfront og gør nu klar til at fortsætte udviklingen af det 60 hektar store byområde med developeren Eagle Hills for bordenden. Nu står den på boliger, byrum, infrastruktur og oplevelser i det gamle havneområde i hjertet af den lettiske hovedstad.

Udviklingen af Riga Havn er gået ind i en ny fase efter Eagle Hills har købt det 60 ha. store område. Nu skal teamet bag masterplanen Hosoya Schaefer Architects AG, ĒTER Architects og 1:1 landskab sikre, at ambitionerne bliver ført ud i livet, når byggeriet af boliger, byrum og infrastruktur går i gang.

Riga Havn er vores største byplanlægningsprojekt til dato. Vi er stolte over at få lov til at påvirke udviklingen med skandinaviske landskabsværdier, hvor vi tænker regnvand, biodiversitet og træer helt ind i kernen af byudviklingen, siger associeret partner i 1:1 Landskab Simon Enemærke.

Skal sikre visionerne

Den oprindelige masterplan er blevet fortættet med den nye ejer bag roret, men ellers er visionerne for projektet uændret. Det gælder stadig om at bryde den store skala ned, koble havnen med Rigas gamle by og øge adgangen til vandet. De mest imponerende industribygninger bevares og skaber en tydelig reference til fortiden, mens en 4,5 kilometer lang havnepromenade med boliger, butikker og restauranter skaber en ny fortælling for området.

Havnepromenaden bliver bydelens helt centrale strøg, hvor du kan slentre en tur, se på butikker, spise frokost med vennerne eller bo lige midt i det hele. Derudover har vi skabt en række uformelle mødesteder, hvor det er muligt at bade og nyde aftensolen. Nu bliver vores rolle at sørge for, at vores visioner bliver ført ud i livet og ikke går tabt i oversættelsen mellem idé og virkelighed, siger Simon Enemærke.

Internationale samarbejder

Udviklingen af masterplanen er sket i tæt samarbejde med den tyske tegnestue Hosoya Schaefer Architects AG, som står bag HafenCity i Hamborg. Og netop sådanne samarbejder er årsagen til, at 1:1 Landskab har oplevet stor international succes i de senere år. Tidligere på året vandt 1:1 Landskab en stor konkurrence i Luxembourg i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen, ligesom tegnestuen er involveret i flere projekter i Norge med tegnestuen DRMA for slet ikke at nævne revitaliseringen af Lûbecks smukke hovedgade, som er i fuld gang.

Vi er troværdige samarbejdspartnere, som har størrelsen, den rette organisation og set-up til at begå os internationalt. Med opgaven i Riga er vi kommet helt op i den tunge liga. Det er utroligt spændende og meget udfordrende at arbejde med en udvikler i den størrelsesorden, som kan købe et byudviklingsområde med egne midler og sætte dagsordenen fra dag ét. Vi er meget spændte på at se, hvad det næste internationale eventyr bliver, slutter Simon Enemærke.

Fakta om Riga Havn

Byudviklingsprojekt på:  60 hektar

Bygherre: Eagle Hills

Arkitekter: Hosoya Schaefer Architects AG, ĒTER Architects 

Landskabsarkitekter: 1:1 Landskab