Züblin går forrest med trækonstruktioner i Danmark

Züblin med vil satse på det danske marked med CLT-elementer - cross laminated timber elementer

Entreprenørvirksomheden Züblin A/S i Danmark er klar til at tage kampen op på markedet for træhusbyggeri med CLT-elementer, hvor de oplever høj efterspørgsel, men manglende erfaringer og viden i branchen.

ZÜBLIN har 30 års erfaring med at bygge træhuse med CLT-elementer – cross laminated timber elementer – i Tyskland og er nu parat til at satse mere på det danske marked.

I Danmark er efterspørgslen og interessen for træhuse er høj, men manglende erfaringer og forståelse for, hvordan der skal bygges med træ, oplever entreprenøren ofte som en barriere for, at dansk byggeri for alvor kommer i gang med at arbejde med CLT.

Derfor vil Züblin i Danmark nu udnytte sit store kendskab træhusbyggeri med CLT-elementer blandt arkitekter, bygherre og de udførende i dansk byggeri.

”Der er stor bevågenhed og interesse for træhusbyggeri, men vi er i Danmark langt bagud med CLT i forhold til andre europæiske lande. Det skyldes både vores byggetekniske kultur og manglende erfaringer med at bygge med træ, hvor vi i stadigvæk sværger til gamle og kendte løsninger som beton. Samtidig florerer der en opfattelse af, at det både er dyrere og sværere at bygge med CLT samt en masse myter omkring fugt, brandsikkerhed og akustik,” siger Mikael Schroll, tilbudschef hos Züblin, som fortsætter:

”De myter vil vi gerne være med til at mane i jorden, så flere kan få øjnene op for alle de fordele, et CLT-byggeri giver. Vi har mere end 30 års erfaring med at bygge med CLT i Tyskland, hvor byggemetoden er kendt for at være fleksibel, holdbar og bæredygtig. Den muliggør en simpel og effektiv byggeproces, som både er konkurrencedygtig i pris i kraft af den hurtigere byggetid, nemmere håndtering og reducerede risiko for byggefejl på byggepladsen.”

Danmark er et stort vækstmarked

Senere på året arrangeres en tur for danske arkitekter og bygherrer til ZÜBLINs Timber-fabrik i Tyskland, som producerer træelementer og har mere end 150 års erfaring med træbyggeri. Fabrikken har de seneste 25 år udviklet, designet og udført byggeri med CLT-elementer i lande som Tyskland, Norge, Belgien og England.

Nu er turen kommet til Danmark, som vi vurderer som et vækstmarked med stort potentiale. Samarbejdet mellem Züblin i Danmark og ZüblinN Timber styrkes, så vi kan tilbyde det lokale marked en dansk organisation med kendskab til danske byggetraditioner kombineret med international erfaring.

”Markedet for træhusbyggeri er ved at være modent i Danmark, da flere begynder at efterspørge bæredygtige byggematerialer i byggeriet. Vi har erfaringen, ekspertisen og ikke mindst kendskabet til det danske marked og byggetraditioner – hvor flere af os selv har arbejdet – så vi er meget opmærksomme på de ønsker, behov og spørgsmål, der er i Danmark. Det giver os et stærkt fundament at arbejde ud fra, hvor vi kan skræddersy vores gennemprøvede metoder, så de netop passer det til danske marked,” siger Daniel Kreissig, der er ansvarlig for Züblin Timbers internationale aktiviteter i Skandinavien.