Bygningsstyrelsen igang med stort kontorhus i træ

NCC vælger træbaserede løsninger fra Taasinge Elementer til byggeriet af WoodHub – Bygningsstyrelsens nye 31.000 kvm. store kontorhus i Odense

NCC vælger træbaserede løsninger fra Taasinge Elementer til byggeriet af WoodHub – Bygningsstyrelsens nye 31.000 kvm. store kontorhus i Odense. Præfabrikerede tag- og facadeelementer sikrer en hurtig lukning af byggeriet.

I Lerchesgade i Odense har NCC indledt byggeriet af Bygningsstyrelsens meget omtalte kontorbyggeri, der skal udføres med bærende konstruktioner i træ. Blandt leverandørerne til byggeriet af kontorhuset er Taasinge Elementer, som netop har indgået kontrakt med NCC om at levere godt 7.000 kvm. tagelementer og 8.000 kvm. facadeelementer.

- Vi er enormt stolte over at blive valgt som leverandør til et af de største træbyggerier herhjemme – og tilmed i vores eget lokalområde. WoodHub-projektet nyder stor bevågenhed i byggebranchen, og der er ingen tvivl om, at det bliver et pejlemærke for fremtidens bæredygtige kontorbyggeri. Det er derfor et projekt, som har stor strategisk betydning for os i en tid, hvor vi oplever stigende interesse for at bygge med træ, siger Ole Hybel, kommerciel direktør hos Taasinge Elementer.

Til efteråret påbegynder Taasinge Elementer udarbejdelse af 3D-modeller og produktionstegninger for at være klar til opstart af produktionen i januar 2023. Der er tale om præfabrikerede løsninger med en meget høj færdighedsgrad, og elementerne er således klar til montering, når de forlader fabrikken. Det er af stor betydning i et projekt som dette, fordi entreprenøren kan lukke byggeriet hurtigere og på den måde beskytte de bærende trækonstruktioner mod fugt. Facadeelementerne leveres med installationer, døre, vinduer, inddækninger og vindspærre og er forberedt til udvendig beklædning, som i dette tilfælde vil være plader i genbrugsaluminium.

Tidlig involvering af alle parter skaber værdi

Bygningsstyrelsen har fra begyndelsen haft en klar ambition om at skabe et foregangsprojekt for træbyggeri i Danmark. Den ambition er WoodHub i høj grad med til at føre ud i livet. Sammen med rådgivere og leverandører har NCC skabt et projekt, der over en 50-årig periode er beregnet til at reducere klimaaftrykket med cirka 30 % sammenlignet med en tilsvarende bygning opført i beton.

Som landets ældste og største producent af lette, præfabrikerede træelementer har Taasinge Elementer samarbejdet med NCC-teamet om WoodHub-projektet siden tilbudsfasen. Det har medvirket til at optimere byggeriet og understøtte ambitionen om at bruge så meget træ som overhovedet muligt og på den bedst mulige måde.

- I NCC har vi fokus på samarbejde. Derfor arbejder vi med tidlig involvering med alle parter; det gælder både bygherre, rådgivere og underleverandører. Som entreprenør kender vi værdien af at involvere vores leverandører tidligt i et projekt, for på den måde får vi størst glæde af deres materialekendskab og specifikke kompetencer. I NCC har vi altid fokus på at bygge effektivt og undgå spild, og det er baggrunden for, at vi prioriterer at arbejde med præfabrikerede elementer, siger Lars Ørvad Nielsen, sektionsdirektør i NCC.

Taasinge Elementer har gennem årene leveret løsninger til flere af NCC’s projekter, senest blandt andet til et stort boligbyggeri på Gøteborg Allé i Århus og renoveringsprojektet Albertslund Syd.

 

Foto: WoodHub1+2 (kreditering: C.F. Møller Architects): WoodHub bliver et fyrtårn for træbyggeri i stor skala. Synlige massivtræs-søjler og delvist synlige CLT-dækkonstruktioner udgør det bærende og gennemgående konstruktionsmateriale. Præfabrikerede tag- og facadeelementer fra Taasinge Elementer sikrer, at byggeriet lukkes hurtigt, så de bærende trækonstruktioner beskyttes mod fugt.