Niels Bohr Bygningen set fra gulvhøjde

​​​​​​​35.000 kvadratmeter gulve i Niels Bohr bygningen med seks forskellige belægninger - en entreprise der var estimeret til at tage halvandet år, men som er trukket ud i seks år

Tekst: Susanne Lundbeck, journalist

Seks forskellige gulvbelægninger – epoxy, polyuretan, linoleum, beton, vinyl og træplanker – pryder den 35.000 kvadratmeter store Niels Bohr bygning. Men graver man i det, så har det været ét stort forhindringsløb for gulventreprenøren Miko Gulve A/S at nå frem til det næsten færdige resultat.

 – Fra starten blev vi lovet, at vi kunne lægge topbelægningen en etage ad gangen. Det er aldrig lykkedes. Vi har måtte lægge gulvene drypvis, blandt andet fordi andre ikke var færdige med deres arbejde, og utallige andre forhindringer, som har gjort processen langsom. Byggeriet er trukket ud i seks år, og prisen på gulventreprisen er blevet langt højere end oprindelig, fortæller Lars Ramborgh, der trods udfordringerne er blevet i hele byggeperioden som projektchef for Miko Gulve A/S.

Gulvlæggere og byggeledere har undervejs opgivet

Igennem årene har mange byggeledere og gulvlæggere forladt pladsen.

– Vi har haft fire forskellige byggeledere på sagen, og de har alle forladt pladsen, på grund af, at der ikke var styr på byggeriet. Byggestyringen og tidsplanerne har været elendige. Alt i alt har vi nok haft omkring 60-70 mand på byggeriet henover årene, og over halvdelen har forladt byggeriet før tid, fordi de ikke kunne holde arbejdsvilkårene ud. Ud over det har der også været tre forskellige projektchefer og stor udskiftning af byggeledere hos andre fag og BH. Det er altid et problem, når nogen stopper, fordi aftaler og informationer går tabt hver gang. Den store udskiftning af mandskabet har nok været det mest frustrerende for mig, fordi det har været svært at skaffe folk, der ville arbejde på byggeriet under disse vilkår, siger Lars Ramborgh.

To millioner ton tyndpuds

Miko Gulve A/S startede med at lave undergulvene i 2015, og i alt har de brugt over to millioner ton tyndpuds til det arbejde.

Det begyndte at gå galt for gulventreprisen, da VVS/ventilationsfirmaet fra Spanien forlod byggeriet pga. en tvist med BH. Det betød blandt andet, at Miko Gulve A/S ikke kunne komme videre med at lægge topbelægningerne. For først skal VVS- og ventilationsarbejder være udført

– På det tidspunkt blev vores arbejde sat i stå, men byggeledelsen ville alligevel have, at vi havde mandskab på byggepladsen. Og da vi ikke kunne arbejde kontinuerligt, var der ingen, der vil arbejde på akkord. Det betød, at vores folk var på timeløn, og det er en af forklaringerne på, at det fordyrede gulventreprisen. Montørerne skulle jo have honorar for at være på byggepladsen, uden at de til tider kunne lave ret meget. Først i 2019 og 2020 kom der tryk på gulvarbejdet, siger Lars Ramborgh.

Lige nu regner projektchefen med, at de sidste mangler/rettelser og ekstra arbejder på gulvopgaverne er færdige inden for den nærmeste fremtid, men det kan som tidligere ændre sig.

Foto: Miko Gulve A/S har blandt andet stået for arbejdet med denne smukke trappe udført med massive egeplanker fra Norparquet i den 35.000 kvadratmter store Niels Bohr bygning. Foto: Tom Jersø.

 

Fakta om Niels Bohr Bygningen

Niels Bohr Bygningen skal huse Københavns Universitets fysiske, kemiske, datalogiske, naturfagsdidaktiske og matematiske discipliner. I de nye bygninger vil 3.000-4.000 studerende, 800 undervisningsaktive forskere, 260 ph.d.-studerende og 200 tekniske og administrative medarbejdere have deres daglige gang.

Gulvareal:

Ca. 35.000 kvadratmeter heraf:
19.000 kvm linoleum – i alle kontorarealer og undervisningslokaler

6.000 kvm trægulve – i laboratorier

5.000 støbte og slebet betongulve

5.000 kvm PU og epoxygulve - lagt i renrum og gangareal, specielt i kælder og depoter

500-800 kvm vinyl – lagt i rengøringsrum og storkøkken

Beliggenhed:

Jagtvej 128, 2100 København N

Bygherre:

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og senere Vejdirektoratet

Bygherrerådgiver:

Cowi A/S

Totalrådgiver:

Rambøll Danmark A/S

Arkitekt:

Christensen & Co Arkitekter A/SVilhelm Lauritzen Arkitekter A/S

Andre aktører bl.a.:

GHB Landskabsarkitekter a/sBygningsstyrelsen, MT Højgaard, der er storentreprenør for blandt andet gulventreprenøren.

Byggesum: 

4,2 milliarder kr.

Byggeperiode:

Januar 2015 – oktober 2021 (Opstart på byggeriet med elementer osv. startede dog før 2015)

Foto: Miko Gulve A/S har blandt andet stået for arbejdet med denne smukke trappe udført med massive egeplanker fra Norparquet i den 35.000 kvadratmter store Niels Bohr bygning. Foto: Tom Jersø.