Spirekasselegater uddelt

Salen var fyldt med talentfulde iværksættere, da Boligfonden Kuben uddelte Spirekasselegatet på 25.000 kroner onsdag den 8. september

Salen var fyldt med talentfulde iværksættere, da Boligfonden Kuben uddelte Spirekasselegatet på 25.000 kroner onsdag den 8. september. Årets projekter spænder bredt fra byshelters over bæredygtig emballage til præfabrikerede vægsystemer. Der er store potentialer i flere af projekterne, mener fondens direktør Sidse Buch.

Udfordringerne står i kø i byggebranchen, der skal lære at bygge bæredygtigt, tage større socialt ansvar og genanvende materialer. Men heldigvis er der en ny generation af iværksættere på vej, som er klar til at tackle udfordringerne og vise nye veje i den ellers så traditionsrige branche. Onsdag modtog de Boligfonden Kubens Spirekasselegat:

Der er stor professionalisme og idérigdom blandt de unge iværksættere. Flere af legatmodtagerne har udviklet deres idéer i samarbejde med personer fra branchen og har styr på selv de mindste detaljer. De har et stort potentiale for at forandre byggebranchen i en mere bæredygtig og social retning, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.

Malerspand i pap

En af virksomhederne er Paint R, der har udviklet en bæredygtig malerpapkasse, som kan erstatte de runde spande i plast, der er dårlige for miljøet og malernes arbejdsmiljø. Papkassen rummer 2 plastposer med fem liter maling, som kan bruges direkte i malerens rullespand. Kassen er udformet, så maleren løfter den med begge hænder, holder den tæt på kroppen og skåner ryggen.

Den danske malerbranche bruger 1 million spande om måneden. Vi har udviklet en bæredygtig emballage i samarbejde med Flügger, der bruger 75% mindre plast, sparer 50% CO2 og gør det muligt at transportere 45% mere maling på en palle, fordi pladsen udnyttes bedre. Boligfonden Kubens støtte giver os mulighed for at forfølge idéen, udvikle vores forretning og tage patent på opfindelsen. Vi er sindssygt glade, siger Sofie Winge-Petersen, der læser på DTU og har grundlagt Paint R sammen med fem medstuderende.

Shelter til hjemløse og byens borgere

En anden legatmodtager er Camilla Jensen, der læser By, Bolig og Bosætning på Build. Hun har fundet på et byshelter, hvor byens borgere kan mødes, og hjemløse få et sted at sove.

Shelteret er en reaktion på meget af det dark design, der vinder frem i byerne. Design som gør det sværere at leve i byen, hvis du er hjemløs. Min idé var først at skabe et shelter, hvor hjemløse skulle samle skrald sammen og bruge det som betaling for at sove i shelteret. Men nu har jeg arbejdet videre med min idé, så det bliver åbent for flere forskellige typer borgere og dermed nedbryder fordomme mellem folk.

Legatet fra Boligfonden Kuben vil Camilla Jensen bruge til at fremstille en prototype, så hun lettere kan komme i dialog med kommuner rundt om i landet og få realiseret sin idé.

Jeg er så glad for legatet. Det er et kæmpe skulderklap, som giver mig lyst til at kaste mig over projektet og udvikle en prototype. Min drøm er, at nogle får lyst til at investere i det og gøre det til en del af byen, slutter Camilla Jensen.

Liste over legatmodtagere:

Linda Thi & Mikkel Dencker for Jordbyg

Ulrik Wigenstad for Lysterapeutisk installation

Victoria Strauss Søgaard, Johan Carl Smedegaard Vangstrup, Sofie Winge-Petersen, Nicolai Casper Raith Hansen, Magnus Hørlyk Friis & Jacob Steen Ulv Larsen for Paint’R

Peter Ravnborg & Simon Hald for Bygningsbeslagets æstetik

Camilla Jensen for Byshelter

Izabella Banas for DeBricks

Sofie Bach Hybel & Lykke Margot Ricard for Genanvendelse af tekstiler

Maja Olsson for Træbarometret

Laura Kjærgaard Sørensen for Bæredygtig Studiebolig

Tommy Dalgaard & Asger Korgaard for Bevægelig klippekasse til armeringsjern

Michael Hallam, Helena Rejndrup & Elsa Iuliano for Udvikling af præfabrikeret vægsystem