Cembrit vil skabe samlingspunkt for nordiske arkitekter

Cembrit lancerer Nordic Architect Panel, der skal være et samlingspunkt for arkitekter fra de fire nordiske lande

Siden 2018 har Dansk Arkitektpanel to gange årligt samlet nogle af landets førende fagpersoner til en temperaturmåling på Danmarks arkitektbranche. Nu udvides panelet til at omfatte resten af Norden: Cembrit lancerer Nordic Architect Panel, der skal være et samlingspunkt for arkitekter fra de fire nordiske lande Danmark, Finland, Norge og Sverige med fokus på den nyeste arkitektviden og arkitektfagets rolle i byggeriet.

Da byggematerialeleverandøren Cembrit i foråret 2018 stiftede Dansk Arkitektpanel, var det med et håb om at skabe større indsigt i arkitektbranchens tanker og idéer. I dag har konceptet udviklet sig til en velrenommeret undersøgelse, hvori danske arkitekter, konstruktører og rådgivere to gange om året sætter fokus på tendenser, konjunkturer og udfordringer i branchen.

I flere år har arkitektpanelet bidraget med dybdegående indsigt i branchens tilstand, og nu bliver konceptet så udvidet.

Cembrit lancerer nemlig Nordic Architect Panel, som bliver én af Nordens førende trendundersøgelser på tværs af arkitektbranchen i Danmark, Norge, Sverige og Finland. To gange årligt vil Nordic Architect Panel samle førende branchefolk fra Norden i en fælles undersøgelse, der afdækker den nyeste viden om arkitektur, design og byggeri i Norden:

- Med Nordic Architect Panel ønsker vi at skabe en fællesnordisk platform, hvor fagfolk fra alle grene af arkitekterhvervet får mulighed for at dele sit syn på trends og tendenser i branchen. Det kommer til at give værdifuld indsigt i arkitektbranchen på tværs af de Nordiske lande til gavn for hele byggebranchen, fortæller markedsdirektør Karsten Østergaard Larsen fra Cembrit i Danmark.

Nordic Architect Panel skal cementere nordisk arkitekturs førerposition
Efter en succesfuld opstart af Dansk Arkitektpanel har det længe været planen for Cembrit at udvide konceptet til resten af Norden. Ifølge Cembrit er den opgave vigtig, fordi det vil skabe bedre forståelse for den samlede nordiske arkitektbranches behov og dermed give inspiration til nordisk arkitektur:

- Nordisk arkitektur og design har et fantastisk ry ude i verden, og de skandinaviske tegnestuer er med helt fremme i førerfeltet, når det kommer til innovation og nytænkning. Som en af Nordens førende byggematerialeleverandører føler vi derfor også et ansvar for at bidrage til branchens velbefindende, siger Key Account Manager og arkitektrådgiver Linda Larsson-Levin, der til daglig står i spidsen for at varetage arkitektfagets interesse hos Cembrit i Norden. Hun fortsætter:

- Hos Cembrit arbejder vi aktivt med at fremme vores samarbejde med arkitektbranchen, blandt andet gennem vores nyligt nedsatte team, som vi kalder Living Architects, der arbejder på tværs af vores nordiske markeder og fokuserer udelukkende på arkitekter. Sideløbende lancerer vi nu også Nordic Architect Panel, som skal gøre hele branchen klogere på, hvordan vi fortsætter den positive udvikling af nordisk arkitektur. Forhåbentlig kan disse initiativer være med til at inspirere til mere samarbejde mellem byggeriets parter, men også sikre vidensdeling mellem de nordiske tegnestuer.


Siden den første undersøgelse gik i luften, har Dansk Arkitektpanel afdækket branchens vurdering af alt fra byggematerialetrends til bæredygtighed og coronakrise. Blandt de mere opsigtsvækkende resultater kunne panelet sidste år berette om arkitekternes dalende indflydelse, og det har sat streg under arkitektpanelets eksistensberettigelse:

- Når arkitekter i stigende grad føler sig forbigået i byggebranchens beslutningsproces, så bekræfter det os i, at der er et behov for en platform, der kan gøre os klogere på arkitektbranchen og nordisk arkitektur. Med Nordic Architect Panel får hele Nordens arkitektbranche en fælles stemme og et sted for videndeling og inspiration, der forhåbentlig kan vække genklang i alle afkroge af byggebranchen, lyder det fra Linda Larsson-Levin afslutningsvis.

Nordic Architect Panel er netop gået i luften med den første undersøgelse på tværs af Danmark, Finland, Norge og Sverige. Alle arkitekter, konstruktører eller rådgivere, der ønsker at være en del af Nordic Architect Panels undersøgelser har mulighed for at blive en del af panelet her, og planen er at få minimum 400 deltagere allerede i første runde.

Om Nordic Architect Panel

Nordic Architect Panel er en overbygning til Dansk Arkitektpanel, der blev stiftet af Cembrit i 2018.

Nordic Architect Panel består af en halvårlig spørgeundersøgelse blandt arkitekter og rådgivere i de fire nordiske lande, Danmark, Finland, Norge og Sverige. Formålet med Nordic Architect Panel er at samle førende fagpersoners viden og erfaringer inden for forskellige grene af branchen og synliggøre arkitekternes betydning. Spørgeundersøgelsen fokuserer på aktuelle temaer inden for branchen, trends og tendenser, inspiration, konjunkturer m.v. samt aktuelle udfordringer inden for branchen.

Panelet består af både faste medlemmer og vekslende deltagere og tæller op til 400 aktive arkitekter og rådgivere på tværs af Norden. Nordic Architect Panel er stiftet af Cembrit i 2021 og er et nonkommercielt tiltag varetaget af uvildige konsulenter.