Grøntsags-skulpturer i fiberton

Kunstnergruppen Superflex står bag et kunstprojekt med seks monumentale skulpturer i hvid fiberbeton til Nyt Hospital Herlev

Mit navn er Gulerod. Jeg kommer oprindeligt fra områder omkring Afghanistan. Man ved, jeg har eksisteret årtusinder før Jesus, fordi der er fundet afbildninger af mig i ægyptiske templer. Mine frø har man endda fundet i faraoernes gravkamre. I dag er jeg orange, men det har jeg ikke altid været. Oprindeligt var mine artsfæller nemlig både gule, violette, hvide og røde. Den orange farve, var noget, hollænderne fandt på meget senere.

Sådan lyder det i en bog, der hører sammen med det kunst-projekt, der i øjeblikket foldes ud omkring Nyt Hospital Herlev – med seks megaskulpturer i beton af grøntsager og frugter.

Det giver naturligvis mening, at der til et hospital er skabt en række monumentale og markante skulpturer, der dominerer rummet med et budskab om sund levevis. Det er kunstnergruppen Superflex, der under arbejdstitlen ”Pære, gulerod, kartoffel, hvidløg, jordbær og broccoli” har skabt seks skulpturer, som er en kraftig opskaleret gengivelse af grøntsager og frugter.  Filosofien bag er at skabe en forbindelse mellem fortidens forsøg på at udvikle lægemidler ud af planter - og til fremtidens lægevidenskab. 

Et af kravene til kunsten har været, at den skulle komme så mange til gode som muligt.
Ved at placere de nye skulpturer i landskabet og i de nye grønne gårdrum, kommer kunsten ikke blot patienter og personale til gode, men også de borgere som benytter de grønne arealer ved hospitalet.

Jordbærret står inde i børnenes have i Kvinde-Barn-Centeret. Guleroden, som er den største af alle skulpturerne, ligger på hospitalets forplads ved den nye hovedindgang – med en vægt på hele 10 tons. Kartoflen har sin plads på syd for parkeringshuset, mens de øvrige skulpturer monteres i løbet af året.

Scanning til produktion

Fremstillingen af skulpturerne startede med, at de seks grøntsager og frugter gennemgik scanningsmetoder som MRI, laser og fotogrammetri. Det gav 3D-koordinaterne fra frugterne og grønsagernes overflader, så de kunne genskabes i nøjagtige 3D-modeller. Modelleringsarbejdet stod virksomheden 10 tons for – de er specialister i at modellere og udføre rekonstruktioner af dyr og planter til f.eks. museer og botaniske haver gennem 3D-print. Ved større projekter involveres andre udførende – i dette tilfælde BB fiberbeton som fik adgang til de produktionsklare 3D-filer.

Skulpturerne er udført i hvid fiberbeton, så de til dels kommunikerer med de omkringliggende bygninger, men også fremstår som klassiske rene hvide skulpturer om dagen. 

- Det har været en sjov og interessant opgave ud over det sædvanlige. Vi fik formene, der var fræst i flamingo, og så foretog vi støbningen ved at sprøjte fiberbeton i formene, som gav nogle skaller til figurerne, der var hele 30 mm. tykke, fortæller Nikolaj Aalund Brandt, direktør i BB Fiberbeton.

Flere af skulpturerne er blevet halveret eller skåret i flere stykker.  Skulpturerne er desuden belyste, så de efter mørkets frembrud står og lyser svagt, så de er pejlingsmærker døgnet rundt.

Om kunstprojektet:
Superflex blev dannet i 1993 og består af:
Bjørnstjerne Reuter Christiansen, Jakob Fenger og Rasmus Nielsen.
Superflex er blandt andet kendt for Superkilen på Nørrebro.

Foto:Guleroden som megaskulptur ligger ved den nye hovedindgang på Nyt Hospital Herlev. Fotograf: Tom Jersø

Artiklen er bragt i magasinet Beton - februar-udgaven 2021. Mere om magasinet her.