Danmarks første svanemærkede skole

SKALA Arkitekter og Henning Larsen designer danmarks første svanemærkede skole i Sundby

Ny skole i Sundby skal være børnenes hus. Visionen for skolen er at skabe grundlæggende glæde og lyst til at gå i skole.
I samarbejde med BO-HUS, ETN Arkitekter, Autens og MOE har vi vundet opførelsen af Ny skole i Sundby på Lolland-Falster. Skolen bliver byens og børnenes hus. Den nye skole opføres med høje ambitioner om lokal forankring, nærvær, læring og bæredygtighed. Et lokalt kraftcenter, hvor skole og lokalområde mødes og danner ramme om læring, trivsel og fællesskab for alle. Skolen skal give børnene en tryg hverdag og samtidig være et åbent kulturhus for lokalsamfundets forenings-, idræts- og kulturliv.

Læring frem for alt

-i har gentænkt måden af bygge og tænke skoler på med den nye skole i Sundby. Både ift. læringsmål og bæredygtighed, men også skolens rolle i et lokalsamfund. Det har været et fokus fra start, hvordan skolen og lokalområdet kan skabe værdi for hinanden, siger Mads Heinberg, designansvarlig arkitekt, SKALA Arkitekter.

-Vi besluttede tidligt i den kreative proces, at den ny skole måtte være en landskabsskole, og at spændfeltet, vi arbejder i, er mellem læring og landskab. Det handler ikke kun om den læring, der foregår i bygningen, men hele ruten til og fra skolen, og den måde skolen kobler sig fast til lokalsamfundet, tilføjer Eva Ravnborg, Project Director, Henning Larsen.

Skolen skal udtrykke værdighed og kvalitet, og det skal mærkes både, når man ankommer til skolen og på rejsen gennem husets indre. Skolen har en stor variation af fleksible rum – inde som ude – der bliver et redskab for nye måder at lære og arbejde på. Den nye skole i Sundby er en skole for alle uanset kompetencer, mobilitet, styrker og svagheder.

Byens Hus

Ny skole i Sundby er udarbejdet med en klar vision om at skabe en skole, som vil kunne forstærke og bygge bro mellem lokalsamfundet, Sundbys forenings-, idræts- og kulturliv samt skabe rum for værdifuld undervisning og danne de optimale rammer for skolens ansatte. Den nye skole opføres med yderligere funktioner som bibliotek, café, idrætsaktiviteter og musikskole. De er placeret centralt og udadvendt og inviterer lokalsamfundet indenfor, uden for normal skoletid. Skolen danner ramme for kulturelle og sociale begivenheder hele døgnet rundt.

-Med Ny skole i Sundby er der en samlende by­mæssig, landskabelig og social ambition, der med tiden vil vokse sig større end summen af de enkelte elementer. Skolen bliver Sundbys hus – et nyt vartegn på Lolland-Falster, fastslår Eva Ravnborg, Henning Larsen.

Husets placering på kanten af byen og naturen har et stort potentiale for at trække historien og landskabet indenfor, og samtidig opfordre til spontan og integreret bevægelse. Børnene kan lære og opleve ting, som ikke ligger inden for det almindelige skema i folkeskolen, og som bidrager til deres kreative udvikling. Huset er som skubbet op af mulden og italesætter den rigdom og arv, som lokalområdet er rundet af. Samtidig danner husets tag en bakke, et udkigspunkt, som tilbyder et langt kig over landskabet og elevernes hjemstavn.

Første svanemærkede skole

I Danmark tilbringer et barn i løbet af sin skoletid omkring 11.000 timer på skolen. Dagslys, fugtregulering, akustik og luftkvalitet er med til at skabe et godt indeklima, hvor skoleelever og lærere trives. Vi tror på vigtigheden af sunde omgivelser som essentielle for indlæring. Nye skole i Sundby bliver derfor landets første svanemærkede skole. Den nye skole i Sundby overholder energikravene for lavenergiklasse 2020 iht. BR18. Facaden, indvendige paneler og terrassebrædder er svanemærket og sporingscertificeret i henhold til FSC eller PEFC.

Når skolen i Sundby slår dørene op, vil den have en kapacitet til ca. 580 børn og 100 ansatte fordelt på to etager, og yderligere danne ramme om hverdagen for CKR-afdelingens elever og personale. Skolens bygningsmæssige struktur er tænkt med en høj grad af fleksibilitet, således at funktioner umiddelbart kan skifte placering og indretning, ved ændrede behov, ligesom en fremtidig udvidelse fra to til tre etager, er indtænkt i projektet fra starten. Dermed er Sundby sikret en skole, der kan stå som et moderne, foranderligt og bæredygtigt fyrtårn i mange år frem.

Fakta om projektet:

Projektet: Ny skole i Sundby

Kunde: Sundby, Guldborgsund Kommune

Team: BO-HUS, SKALA Arkitekter, Henning Larsen, ETN Arkitekter, Autens og MOE Rådgivende ingeniører

Lokation: Sundby, Lolland-Falster

Areal: 8.453 m2

Forventet færdiggørelse: september 2022