Dermed hjælper det private plejehjem på Lærkevej til at mindske klimaforandringerne og bidrager til hele 14 ud af FN’s 17 verdensmål. Flere bæredygtige private plejehjem er på vej.
Mindre CO2-udledning, større udearealer og flere grønne beplantninger. Det er bare nogle af de bæredygtige tiltag, som de ældre på det privatdrevne Lærkevej plejehjem i Frederikssund kan glæde sig over. Nu betyder de mange forbedringer også, at plejehjemsbyggeriet med i alt 70 boliger som det første i Danmark får tildelt guld for bæredygtighed.
- Det er vores klare overbevisning, at de ældre skal bo i de bedst mulige plejeboliger. Guldcertificeret er den højeste standard for plejehjem lige nu, og det er vi meget glade for som de første herhjemme at kunne tilbyde de ældre, siger Niclas Thorsbrenner, partner i Scandinavian Property Development, der er specialister i at bygge private plejehjem, og som står bag Lærkevej Friplejehjem.
DGNB-certificeringen måler på i alt 14 af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Derfor skal der ikke kun tages hensyn til klima men også social bæredygtighed, tilgængelighed for de ældre, og at brugervenligheden er i top. Det lægger et større pres på bygherren for at skabe de bedst mulige forhold.
- Vi kunne se, vi manglede nogle point for at få guld og måtte finde endnu flere forbedringer. Derfor udvidede vi plejehjemmets tagterrasse og fik som ekstra gevinst plads til et grønt miljø, hvor det også er muligt for beboerne at plante urter og blomster og følge planterne gro. Alt sammen giver øget plads til aktiviteter og frisk luft til glæde for de ældre, siger Niclas Thorsbrenner.
På samme måde øgede man isoleringen i væggene med mere end 25 procent. Det giver en stor besparelse på CO2 og de løbende energiomkostninger, ligesom det forbedrer indeklimaet.
- Alle forbedringerne nyder både beboere og medarbejdere nu godt af i mange, mange år fremover, konstaterer Niclas Thorsbrenner, Scandinavian Property Development.
Ved siden af friplejehjemmet i Frederikssund opfører Scandinavian Property Development 82 seniorboliger. Her har virksomheden netop indsendt dokumentation for ligeledes at få tildelt guld-certificering.
Udviklingen af de privatdrevne friplejehjem sker som regel i tæt samarbejde med kommunerne, som skal anvise ældre til plejehjemmene. Også her ser Niclas Thorsbrenner store fordele ved certificeringen:
- Mange kommuner har i dag en grøn profil og stiller derfor skrappe krav til nye plejebyggerier. Her bliver dialogen lettere, når vi kan sige, at vi går hele vejen efter en DGNB-guldcertificering. Så ved kommunen, at vi har styr på klima- og miljøprofilen i byggeriet.
Scandinavian Property Development arbejder lige nu på at få yderligere to friplejehjem certificeret efter guld-standarden. Det er et friplejehjem i Tretårnet i det gamle hospital i Helsingør og et tilsvarende på Værkstedsvej i Valby ved København.
DGNB-certificeringen tildeles af organisationen Green Building Council Denmark. Et enkelt plejehjem i Danmark er tidligere blevet certificeret med den lavere sølv-certificering - det kommunalt opførte Vonsildhave i Kolding.