De nominerede til bæredygtige beton-priser

For syvende gang siden 2009 uddeler Dansk Beton Bæredygtig Beton Prisen til et prisværdigt bygge- eller anlægsprojekt, hvor betonen bruges bæredygtigt

For syvende gang siden 2009 uddeler Dansk Beton Bæredygtig Beton Prisen til et prisværdigt bygge- eller anlægsprojekt, hvor betonen bruges bæredygtigt. Med prisen ønsker Dansk Beton at inspirere byggeriet til at anvende betonen optimalt, så der kommer flere bæredygtige byggeprojekter i fremtiden.

- Jeg er utroligt stolt over at kunne præsentere de nominerede til Bæredygtig Beton Prisen 2021. De er alle tre oplagte kandidater med hver deres vinkel på det bæredygtige både miljømæssigt, socialt og økonomisk, siger Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton i DI Dansk Byggeri.

Begrundelse for nominering af Orientkaj Station ved jurymedlem Lene Espersen, administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder:

- Metroen binder København sammen på en bæredygtig måde, og på Orientkaj Station har man anvendt betonen på en måde, som inviterer brugerne af metroen ind. Samtidig giver konstruktionen meget tilbage til byen med sit æstetiske udtryk, hvor den nærmest svæver over jorden på sine spinkle ”betonfødder”. Stationen er økonomisk bæredygtig, fordi den er udført til at holde i rigtig mange år, socialt bæredygtig, fordi den er udformet som en tryghedsskabende station, der er lys og åben, og endelig miljømæssigt bæredygtig, fordi man har designet konstruktionen slankt og med fokus på at minimere materialeforbruget.

Begrundelse for nominering af Svinkløv Badehotel ved jurymedlem Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark:

- Svinkløv Badehotel er nomineret til Bæredygtig Beton Prisen, fordi bygningen er et helt unikt eksempel på, hvordan man kan bruge beton bæredygtigt i noget, som ellers primært er et træbyggeri. Svinkløv er blevet genopført på en måde, hvor man har udnyttet betonens egenskaber optimalt til at forebygge brand og minimere støj i den nye udgave af hotellet. Gæsterne vil opleve et klassisk badehotel, som det så ud i 30’erne, men på en helt moderne og bæredygtig måde.

Begrundelse for nominering af Enghave Klimapark ved jurymedlem Julian Weyer, arkitekt og partner i C.F. Møller:

- Med Enghave Klimapark har et eksisterende grønt byrum fået ny værdi, men også ny betydning. Den nye park er designet til en million aktive besøgende om året i hundredvis af år og skal samtidig sikre en tørskoet bydel. Området opsamler regnvand både i det daglige og ved 100 års-hændelser, og her spiller betonen en vigtig rolle i forhold til bæredygtighed, fordi den sikrer en ekstrem slidstyrke og samtidig en æstetisk kvalitet, som gør parken til et attraktivt rekreativt område.

Bæredygtig Beton Prisen er en publikumspris, som alle kan stemme på via afstemningsmodulet på Dansk Betons hjemmeside indtil den 1. juni 2021. De nominerede til betonbranchens to øvrige priser In-situ Prisen og Betonelement Prisen afsløres senere i maj.

Stem på dit favoritprojekt nu og frem til den 1. juni på www.danskbeton.dk/afstemning

Vinderen af Bæredygtig Beton Prisen offentliggøres til Betonens Prisfest den 22. juni 2021 i Industriens Hus, hvor vinderne af In-situ Prisen og Betonelement Prisen ligeledes offentliggøres.

Juryen i Bæredygtig Beton Prisen er:

Arkitekt og partner i C.F. Møller, Julian Weyer, administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen, arkitekt og indehaver af AplusB Rie Øhlenschlæger, administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen samt administrerende direktør i DK Beton Niels Søndergaard.

Fakta om de nominerede til Bæredygtig Beton Prisen 2021:

Orientkaj Station:
Arkitekt: Cobe og Arup (PLH Arkitekter: udførelsesprojekt for stationerne)
Bygherre: Metroselskabet
Rådgiver: Rambøll - Arup
Entreprenør: MetNord (Züblin - Hochtief)
Betonproducent: Unicon
Landskabsarkitekter: Cobe, Sleth og Polyform

Enghave Klimapark:
Arkitekt: Tredje Natur
Bygherre: Københavns Kommune, Hofor, Områdefornyelsen Vesterbro
Rådgiver: COWI og Platant
Entreprenør: Hoffmann
Betonproducent: Gammelrand Beton og nor|DC, Wewers

Svinkløv Badehotel:
Arkitekt: Praksis Arkitekter
Bygherre: Svinkløv Badehotel
Rådgiver: Henry Jensen
Entreprenør: Hustømrerne mfl.
Betonproducent: Abeo/Industri Beton