Bestikkelsesaftale på stort byggeprojekt

Mistanke om returkommission i forbindelse med opføreæsen af et 57.000 kvm stort byggeri for PFA. Byggerådgiver sat fra byggesag og politianmeldt.

På en 57.000 kvadratmeter store grund er landets største pensionsselskab, PFA Pension, ved at opføre et nyt bykvarter for 2,6 milliarder kroner. Men inden byggeriet er gået igang, er PFA's byggerådgiver blevet smidt ud og politianmeldt, efter det er blevet afsløret, at rådgiveren, V2C, har lavet - og forsøgt at lave, bestikkelsesaftaler med entreprenører på projektet, skriver Dr.dk.

DR Nyheder er således i besiddelse af en aftale mellem V2C og Herlev-selskabet WR Entreprise, som blev stillet en lukrativ byggekontrakt i udsigt, hvis det tilbageførte penge til rådgiveren V2C. På Redmolen ved Nordhavn i København opfører PFA et ny bykvarter med kontorer, boliger og hotel - og havudsigt til alle sider. Den type bestikkelse kaldes også for returkommission. Returkommisson er ulovligt, og derfor er der formentlig tale om en ulovlig aftale udformet af advokatfirmaet DLA Piper. Ifølge aftalen skal WR Entreprise betale V2C en 'projekttilvejebringelsesfee' på i alt seks millioner kroner for byggekontrakten, der har en værdi på cirka 700 millioner kroner. De første to millioner kroner er allerede overført til V2C, og de resterende fire millioner kroner skulle ifølge aftalen betales, når PFA havde underskrevet kontrakten med WR Entreprise.

V2C erkender, at sagen ser skidt ud. Fra selskabets direktør, Peer Kisbye, lyder forklaringen, at selskabets medejer Lars Blaaberg er gået bag om selskabets ryg, da han har indgået aftalen med WR Entreprise:

- Udefra set er der tale om forsøg på returkommission, og i virkeligheden er der også opnået returkommission, fordi pengene kom fra WR Entreprise. Men Peer Kisbye vidste det ikke. Han har gjort, hvad han kunne. Lars Blaaberg blev bortvist i oktober, siger Bjarke Vejby, der er advokat for V2C og Peer Kisbye.

Lars Blaaberg ønsker ikke at kommentere sagen. Han henviser til den igangværende politiefterforskning. PFA har politianmeldt ledelsen hos V2C og selve selskabet, lige som ejeren af WR Entreprise og selskabet nu efterforskes af Københavns Politi. WR Entreprise oplyser til DR, at overførslen på de to millioner kroner til V2C skulle forstås som et lån til V2C, som ifølge entreprenøren var nødlidende på tidspunktet for overførslen.

Foto: Modelfoto af byggeprojektet Redmolen.