Knauf i banebrydende samarbejde om genbrugsvarme

Til efteråret kan 1000 husstande lune sig med genbrugsvarme fra Knaufs gipsfabrik i Hobro. Det nye samarbejde sparer Hobro Varmeværk for 6500 tons træflis om året

Til efteråret kan 1000 husstande lune sig med genbrugsvarme fra Knaufs gipsfabrik i Hobro. Det banebrydende samarbejde sparer Hobro Varmeværk for 6500 tons træflis om året, giver 250 færre lastbiler på vejene og udskyder dyre investeringer i nyt materiel.

På Knauf i Hobro har de et mantra om, at intet må gå til spilde. Derfor har en stor del af produktionen siden 1990’erne været baseret på genbrugsgips. Men produktionen af gips kræver meget energi. Derfor har Knauf nu indgået en aftale med Hobro Varmeværk om at sende en del af overskudsvarmen til værket, så det gør nytte blandt borgerne i Hobro:

Vi er virkelig glade for, at overskudsenergien fra vores produktion nu kommer lokalområdet til gode. Vi har i mange år brugt en del af vores overskudsvarme internt, men vi har stadig en del varme at dele ud af. Derfor har vi investeret knap 10 millioner kroner i et anlæg, der gør det muligt at sende varmen tilbage til Hobro Varmeværk og videre ud til forbrugerne, siger Morten Søborg adm. direktør i Knauf A/S.

1000 husstande får overskudsvarme

Hobro Varmeværk fyrer til daglig med biomasse i form af træflis, men takket være den nye aftale kan de reducere forbruget af træflis med 6500 tons årligt. Det betyder, at mindre træ går op i røg, og der kommer 250 færre lastbiler på vejene om året. Samtidig skal Hobro Varmeværk betale 152.000 kroner mindre om året for Knaufs varme.

Overskudsvarmen fra Knauf dækker behovet for 1000 husstande årligt. Det betyder, at vi kan vækste og samtidig udskyde en planlagt investering til langt ud i fremtiden. Om sommeren vil overskudsvarmen dække det samlede energiforbrug, så vi kan slukke vores eget anlæg og dermed spare el og ressourcer. Samtidig åbner det mulighed for, at vi kan renovere vores anlæg billigere, da vi kan renovere over en længere periode. Det er en helt igennem god aftale for Hobro Varmeværk, siger driftschef i Hobro Varmeværk Mikkel Grathe.

Cirkulær økonomi

I Knauf ser de frem til at den nye aftale går i luften. Her har de gennem længere tid arbejdet på at reducere miljøaftrykket og tager så meget gips tilbage som muligt for at sikre en høj genanvendelse.

Gips har den særlige egenskab, at det kan bruges igen og igen fra plade til plade. Derfor har vi fokus på at få så meget gips retur som muligt, så vi kan holde gipsen i konstant kredsløb og undgå spild. Nu har vi taget næste skridt mod en mere bæredygtig produktion med vores aftale med Hobro Varmeværk. Det er en stor dag for os, slutter Morten Søborg.

Foto: Samarbejdspartnerne ved tørreovne: fra venstre ses Knaufs adm. direktør Morten Søborg, fabrikschef på Knauf Claus Bertelsen, Hobro Varmeværkets driftschef Mikkel Grathe og bestyrelsesformand i Hobro Varmevæk Rino Wibe Sørensen. Foto: Nordjyske/ Henrik Bo.