Modulbyggeri hjælper BIOFOS gennem renovering

Danmarks største spildevandsvirksomhed BIOFOS står overfor en større opgradering af to af virksomhedens renseanlæg, som forløber over de næste seks til syv år

Danmarks største spildevandsvirksomhed BIOFOS står overfor en større opgradering af to af virksomhedens renseanlæg, som forløber over de næste seks til syv år. I den forbindelse har man netop igangsat første led i det store renoveringsarbejde, hvor ABC Pavilloner skal levere en stor kontorbygning, der skal samle projektgruppen under hele forløbet.

På grund af en stigende mængde spildevand samt skærpede krav om spildevandsrensning skal BIOFOS, der renser spildevandet fra godt 1,2 millioner indbyggere i København og omegn, fra september og over de næste seks til syv år totalrenovere virksomhedens to renseanlæg Damhusåen og Lynetten. I den forbindelse er startskuddet netop lydt, da ABC Pavilloner er blevet valgt til at levere den store kontorbygning, der i løbet af perioden skal være arbejdsområde for projektgruppen: 

- Vi skal frem mod 2028 nedbringe mængden af kvælstof, som vores renseanlæg udleder, med 25 procent. Det sker samtidigt med, antallet af beboere i København og omegn fortsætter med at stige, hvilket leder til en stigende mængde spildevand, som vi skal rense. Derfor skal vi foretage væsentlige udbygninger af to af vores anlæg, og her har vi behov for en ny kontorbygning, som kan være projektgruppens base i hele tidsperioden, siger projektleder hos BIOFOS, John Andersen, og fortsætter:

- I den forbindelse konsulterede vi i første omgang markedet, herunder ABC Pavilloner, i forhold til, hvordan en modulløsning bedst ville imødekomme de behov, som vi kommer til at have de næste år. På den baggrund lavede vi et fuldstændig klassisk entrepriseudbud, hvor der blev valgt ud fra parameteren pris. Og her blev det ABC Pavilloner, der vandt udbuddet og således totalentreprisen.

ABC Pavilloner skal i alt levere 13 moduler til den store kontorbygning, som i første omgang skal placeres ved renseanlægget Damhusåen. I bygningen bliver der installeret faciliteter, som skal understøtte projektgruppens arbejde og dagligdag som eksempelvis en række omklædnings- og badefaciliteter, gode ventilationsmuligheder, køkkenfaciliteter samt en tagterrasse med græs:

 

- Som en forsyningsvirksomhed, der arbejder efter kloakregulativer, skal vores kontor eksempelvis rumme et utal af badeforhold og en række andre faciliteter. Her hjalp ABC Pavilloner os gennem en målrettet og konstruktiv sparring med at finde frem til den rette løsning med fleksible kontorarealer og mødesteder, der kan imødekomme et langvarigt behov for at samle folk. Og her fik vi hurtigt en fornemmelse af de mange fordele, der er ved at vælge en modulløsning, fortæller John Andersen.

En af fordelene er blandt andet, at når renoveringen af Damhusåen er afsluttet, kan modulerne flyttes til en anden lokalitet, og det var én af grundene til, at BIOFOS valgte en modulløsning. Modsat almindeligt byggeri er løsningen nemlig i høj grad fleksibel og flytbar, lyder det fra projektleder hos ABC Pavilloner Glenn Nielsen:

- Det betød meget for BIOFOS, at de har mulighed for at flytte modulerne til en ny lokation, når projektet er afsluttet. Her har modulbyggeri sine hele klare fordele, da de lidt ligesom legoklodser kan stables, sammensættes og flyttes efter behov. På den måde kan kontorbygningen om eksempelvis ti år flyttes og bruges som administrationsbygninger ved renseanlægget Lynetten i stedet, siger han og fortsætter:

- Derudover har det også den fordel, at modulerne qua den præfabrikerede byggemetode kan bygges relativt hurtigt, hvilket sikrer en kort leveringsfrist. På den måde kan BIOFOS inden for kun få måneder have kontorlokaler klart til at huse projektgruppen, og projektet kan derfor hurtigt påbegyndes.

Produktionen af de 13 moduler er igangsat, og i begyndelsen af vinteren står de efter planen klar til brug ved Damhusåen. Herefter går det helt store renoveringsarbejde af de to rensningsanlæg i gang.