Her er vinderne af Det Bæredygtige Element

Årets vindere af Det Bæredygtige Element blev afsløret på Building Green onsdag. Vinderen af den eftertragtede Produktpris er LCA Byg

Årets vindere af Det Bæredygtige Element blev afsløret på Building Green onsdag. Vinderen af den eftertragtede Produktpris er LCA Byg, mens Martha Lewis fra Henning Larsen Architects vinder Personprisen.

Personprisen uddeles til en ildsjæl, som arbejder dedikeret med bæredygtighed, mens Produktprisen hædrer et produkt, der bidrager til et grønnere byggeri. Juryen har i år haft særlig fokus på den holistiske tilgang til bæredygtigt byggeri, lyder det fra Marianne Meyer Jakobsen Netværksleder i InnoBYG, der står bag Det Bæredygtige Element sammen med Building Green:

Juryen har valgt at fokusere på kandidater, der arbejder overordnet med bæredygtighed og den grønne omstilling. LCA Byg er et bæredygtighedsredskab, som gør det nemt og overskueligt for branchen at bygge mere bæredygtigt. Martha Lewis er en ildsjæl, som har arbejdet med bæredygtighed i 30 år. Hun har et særligt fokus på skadelige stoffer i byggeriet, og hvad de betyder for den enkeltes sundhed og den cirkulære økonomi.

LCAbyg vinder Produktprisen

LCAbyg er et bæredygtighedsværktøj udviklet af SBi, som gør det muligt at beregne klimabelastningen og andre miljøpåvirkninger ved bygningsdesign. Programmet er frit tilgængeligt for hele branchen og kan bidrage til regeringens målsætning om at reducere klimabelastningen med 70% i 2030. Værktøjet kan sammenlignes med en kalorietæller, der giver dig information om, hvor mange kalorier du får i din salat alt efter, om du tilsætter bønner, broccoli eller bacon.

LCAbyg viser dig fx, hvor meget CO2 din bygning udleder alt efter, hvilket design og materialer bruges. Vores beregninger viser, at der er en forskel i størrelsesordenen på faktor to til tre i bygningers klimabelastning! Årsagen er, at der ikke er nok fokus på materialernes bidrag til CO2. Der er et stort videns-gap som vi ønsker at mindske. Det kan sammenlignes med, at man ikke ved, om man spiser 2000 eller 4000 kalorier om dagen. Med LCAbyg kan vi træffe mere bæredygtige valg og slanke vores bygningers klimabelastning, fortæller seniorforsker Harpa Birgisdottir, som har udviklet redskabet sammen med sine kolleger på SBi. Hun forsætter: - Jeg er virkelig glad for, at vi får prisen. Det er en virkelig stor anerkendelse for mig og mine kolleger på SBi.

Martha Lewis vinder Personprisen

Martha Lewis vinder Personprisen for sit engagement i bæredygtigt byggeri i mere end 30 år. Hun arbejder i Henning Larsen Architects og forsker i materialesundhed. Ligesom vores fødevarer kan have tilsat skadelige E-numre, kan bygninger være mere eller mindre sunde afhængigt af materialerne, der er brugt i byggeriet. Sidste år udgav hun en rapport om udviklingen i byggematerialernes sundhed, der viser, at det går den forkerte vej.

Mængden af skadelige stoffer i vores byggematerialer er steget med 58% siden 2012. Det er vel og mærke stoffer, som er klassificeret som skadelige af EU. Det er hverken godt for den individuelle sundhed eller planetens sundhedstilstand, og det kan være en barrierer mod at genbruge ressourcer i fremtiden siger Martha Lewis, der inviterede de to andre nominerede til Personprisen Harpa Birgisdottir og Pelle Munch-Petersen med op på scenen til prisoverrækkelsen: - Det er en pris til os alle tre. Vi har arbejdet tæt sammen i mange år og arbejdet med materialesundhed og miljøpåvirkninger fra forskellige vinkler. Hvis vi skal lykkedes med den bæredygtige dagsorden, skal vi stå sammen. Derfor vil jeg gerne dele min pris med Harpa og Pelle, slutter Martha Lewis.