Ghetto-boligblokke i Esbjerg renoveres

Omkring 600 badeværelser bliver frem mod januar 2020 renoveret som led i helhedsplanen for tolv ghetto-klassificerede boligblokke i Esbjerg

 

Omkring 600 badeværelser bliver frem mod januar 2020 renoveret som led i helhedsplanen for tolv ghetto-klassificerede boligblokke i Esbjerg. Det stiller høje krav til effektiviteten, forklarer murerfirmaet Ries & Pedersen, der samarbejder tæt med de øvrige faggrupper på byggepladsen om løbende procesoptimering. 

Boligforeningen Ungdomsbo i Esbjerg får lige nu renoveret tolv ghetto-klassificerede boligblokke på Stengårdsvej. Arbejdet sker i henhold til en helhedsplan, der er besluttet i samarbejde mellem boligforeningen, Esbjerg Kommune, Esbjerg Gymnasium og UC Syd. Den omfatter forbedringer af boligerne og de omkringliggende udearealer samt opførelsen af et nyt bydelshus.

Høje effektivitetskrav hele vejen rundt

Blandt de tiltag, der er besluttet i helhedsplanen, er moderniseringen af samtlige omkring 600 badeværelser i de tolv boligblokke. Ud over nye gulve, fliser og vvs-installationer får beboerne etableret gulvvarme og installationer til vaskemaskine og tørretumbler.

Murerfirmaet Ries & Pedersen, der udfører mange renoveringsopgaver for boligselskaber i Esbjerg og omegn, har fagentreprisen på murerarbejdet. De har været i gang siden 2016 og forventer at kunne aflevere de sidste badeværelser i overensstemmelse med tidsplanen til januar 2020. Entrepriseleder Kian Bech Pedersen fortæller:

- Tidsplanen er stram, og det stiller høje krav om at arbejde og samarbejde effektivt hele vejen rundt. Samtidig bor folk stadig i deres lejligheder, mens vi er i gang, så det er også vigtigt at begrænse støv- og støjgener. Alt i alt kræver det derfor en høj grad af planlægning, videndeling og koordinering på tværs af fagene for at sikre, at der ikke opstår flaskehalse eller forsinkelser.

- Samtidig har vi lært meget undervejs, for når alle hele tiden kigger på, hvor vi kan forbedre processerne, går arbejdet i næste opgang alt andet lige lidt hurtigere og nemmere. Vi har på den måde løbende kunnet forbedret arbejdsgangene fra opgang til opgang, fortsætter han.

Effektivt arbejde kræver løsninger, man kan stole på

Fokus på samspillet mellem de involverede parter og den systematiske indsamling af viden er imidlertid ikke i sig selv nok til at sikre tilstrækkelige fremdrift i et renoveringsprojekt af denne størrelse. Det er nemlig også vigtigt at arbejde med løsninger, som man kan stole på, understreger Kian Bech Pedersen.

Murerfirmaet anvender derfor en vådrumssystemløsning fra ARDEX, der omfatter blandt andet vådrumsmembran, fugemasse og fliseklæber med ultrakorte hærde- og tørretider. Kian Bech Pedersen uddyber:

- Vi skal kunne regne med, at løsningerne overholder de tørre- og hærdetider, der er angivet, så vi kan planlægge arbejdet på forhånd og koordinere med de øvrige faggrupper. For hvis der opstår forsinkelser, rammer det ikke kun os, men også de andre faggrupper og i sidste ende beboerne.  

Han suppleres af teknisk konsulent Lars Rasmussen fra ARDEX, som har fulgt byggesagen tæt siden starten og desuden bidraget med råd og vejledning til murerne undervejs:   

- Som leverandør er det ikke længere nok, at du leverer et perfekt produkt. Du skal også kunne bidrage med værdi i form af effektiv logistik og service. Det er en forventning hos håndværkerne, og for os er det lettere at leve op til den forventning, når vi er med fra starten og løbende byder ind med viden, der kan være med til at optimere arbejdet, siger han.