Amerikanske ordrer giver fremgang for A&K Greenland

Stærke ordrebøger og årtiers erfaring med håndtering af grønlandsk klima og infrastruktur giver fremgang i regnskabet hos Adserballe & Knudsen Greenland

Det kræver viden og erfaring at navigere i grønlandsk territorium, hvor vindstorme, kulde og logistik kan være en uforudsigelig spiller. Med mere end 55 års tilstedeværelse har Adserballe & Knudsen Greenland, en del af Jensen Gruppen, med succes gjort det til sit speciale at tilbyde byggeri med særlig fokus på egenproduktion i Grønland, hvor virksomheden siden 2012 har haft eget kontor i Nuuk.

Samlet løfter A&K Greenland således i 2018 bruttofortjenesten til 15.62 mio. kroner og et årsresultat til 9,1 mio. kroner før skat mod 2,2 mio. kroner i bruttofortjeneste i 2017 og et resultat før skat på 1,4 mio. kroner. En væsentlig del af fremgangen kan tilskrives amerikanske ordre i samspil med uundværlig knowhow om det grønlandske marked, forklarer administrerende direktør Niels Laursen.  

-Vi har over årene opbygget et navn i Grønland og en erfaring, der giver os en lang række driftsmæssige fordele. At drive virksomhed i Grønland differentierer sig på en række parametre fra at drive tilsvarende forretning i Danmark, fordi der er langt flere ydre faktorer såsom vejrforhold, infrastruktur, bemanding og logistik, der spiller ind. Vi er blevet rigtig dygtige til at indregne disse elementer i vores projektering og økonomistyring, og vores regnskab er et klart udtryk for, at vi får gevinst for det forarbejde, vi har investerer i de seneste år," siger Niels Laursen.

En særlig arktisk ånd

Aktuelt arbejder A&K Greenland som totalentreprenør på et stort projekt for det amerikanske luftvåben på Thulebasen. US Air Force anlagde i løbet af 1950erne Thule Air Base i Nordvestgrønland, hvor i omegnen af 200 amerikanske soldater fortsat dagligt bebor basen.

Selve projektet, ”Dormitory Building #97”, omfatter renovering, ombygning og modernisering af en eksisterende bygning fra 1960’erne, der omdannes til 42 store lejligheder i et kompleks på godt 3.000 kvm. Derudover bliver der opført nye fællesfaciliteter, mens el- og varmeforsyninger fornys. Bygherren er det amerikanske forsvars indkøbsorganisation, som A&K Greenland også tidligere har udført opgaver for i Grønland.

-I Grønland findes der en særlig arktisk ånd, der forbinder dem, der bor og arbejder heroppe. Vi har gennem årene opbygget et stærkt bånd til amerikanske enheder samt dem, der opererer i selvstyrets regi. Det forhold gælder også på Thulebasen, hvor vores medarbejdere bor i luftbasens personaleindkvartering bl.a. på grund af den geografiske beliggenhed. Det giver os en unik mulighed for at være helt tæt på kunderne og servicere dem, hvilket er vigtigt som totalentreprenør,” siger Niels Laursen.  

Førnævnte arbejde på Thulebasen forventes færdigt i løbet af 2020.

Fakta:

A&K Greenland er en del af Jensen Gruppen, der er i dag tæller mere end 60 selskaber i koncernen, som beskæftiger sig med en lang række forskellige aktiviteter inden for flere forskellige brancher. Jensen Gruppen består af tre forretningsben, der tæller entreprenørvirksomhed, ejendomme samt et udviklings- og digitaliseringsspor.