Forsamlingshus fik ny dimension i glas

Ud af Vester Hæsinge Skole blev der bygget et nyt aktivitetshus med en stor, central glasbygning

I rammen af den gamle Vester Hæsinge Skole skulle der bygges et nyt og spændende forsamlings-og aktivitetshus, hvor den centrale del skulle være den store glasbygning.

De nye ombyggede lokaler skulle danne rammen for store og små møder og aktiviteter for lokalområdets beboere og foreninger. Der skulle kunne afholdes fester og idrætsarrangementer. Der skulle også være fokus på tilbud og muligheder inden for natur, sundhed og kultur.

Ombygning af skole

X-Huset skulle være et godt bud og eksempel på, hvordan man kan ombygge en eksisterende skole til nye anvendelsesmuligheder og samtidig tilføje hele bygningskomplekset en højere arkitektonisk kvalitet.

CL Glas & Alu A/S fik overdraget lukningsentreprisen af CP Byg ApS og straks efter indgåelse af aftalen, påbegyndtes detailprojekteringen omkring glashuset og dettes sammenbygning med de omkringliggende ældre skolebygninger. I princippet blev der ”skåret væk” midt i den gamle bygningsmasse for at gøre plads til det nye glashus.

Megen tid på projektering

For at opnå en solid, funktionsduelig, tæt og pæn sammenbygning blev der brugt ekstra megen tid på at projektere overgangene.

Selve glashuset har som den primære bærende konstruktion spær og spærben af malet stål. Denne konstruktion danner vederlag for alu-glas og panelkonstruktionen på ydersiden og de isolerede gipslofter på indersiden.

Gavlene er de eneste bygningsdele, som kun består af glas og aluminium. Taget er med 50 procent glasfelter og resten med fyldningspaneler. Denne opdeling sikrer bygningen et minimalt varmetab, men samtidig et fantastisk lysindfald.

I nordgavlen er monteret et indvendigt vindfang, hvor sider og tag alt er i glas og aluminium. Alu–lukningen er fremstillet i spær og sprossesystem PF152HI. Alle profiler er pulverlakerede i hvid RAL9010.

Udluftningen af bygningen foregår til dels via de monterede opluk i taget samt oplukkene i de lodrette facader, som sørger for erstatningsluft. Udluftningen styres af en central med batteri-backup. Glasset er 3-lags lavenergiruder med lamineret glas på indersiden.

Fakta: X-Huset, Vester Hæsinge, Fyn

Projektnavn: X-Huset

Bygherre: Fåborg-Midtfyn Kommune

Entrepriseform: Fagentrepriser

Byggeherrerådgivere: Brunholm Byggerådgivning, v/Arne Brunholm

Arkitekt: Mutopia, København – Ark. Kristina Jordt Adsersen

Rådgivende ingeniør: OBH-Gruppen A/S

Glashuset er på 250 kvm

Lukningsentreprisen udført af CL Glas & Alu A/S

Udførelsesperiode: ultimo 2016 til primo 2017

Foto: Selve glashuset har som den primære bærende konstruktion spær og spærben af malet stål. Denne konstruktion danner vederlag for alu-glas og panelkonstruktionen på ydersiden og de isolerede gipslofter på indersiden.

Kilde: Fagbladet Glas. Læs mere om magasinet her: www.fagbladetglas.dk