Hædring af god arkitektur med tyndplader i metal

Tyndpladegruppen afholder for sjette gang den populære arkitekturkonkurrence ”Tyndpladeprisen”

Tyndpladegruppen afholder for sjette gang den populære arkitekturkonkurrence ”Tyndpladeprisen”. Formålet er at belønne fremragende arkitektonisk anvendelse af tyndplade i metal

Tyndplader i metal – stål, zink, aluminium og kobber – præger i stadig større grad facader og tage på danske prestigebyggerier. Og det er med god grund, eftersom tyndplader giver mulighed for at opnå helt særlige arkitekturer samtidig med, at moderne tekniske krav og bæredygtighedskrav optimeres – krav om bestandighed, isolering, minimum vedligehold, oprindelse, produktion og genanvendelse.

De førende danske forhandlere og montører af tyndplader etablerede i 1979 interesseorganisationen Tyndpladegruppen. Organisationens formål er bl.a. at inspirere til større anvendelse af tyndplader i byggesektoren. I år afholder organisationen for sjette gang den populære arkitekturkonkurrence ”Tyndpladeprisen”.

Ny konkurrencestruktur med flere kåringer

– Vi har i år udviklet en helt ny konkurrencestruktur. Vi oplevede, at vi de tidligere år ofte stod med meget forskellige og svært sammenlignelige projekter – og med kun én vindermulighed var der typisk meget flotte projekter, som vi ikke kunne tilgodese. Det har vi ændret nu, siger Jørn Nielsen, som er projektleder hos Tyndpladegruppen.

– Som noget helt nyt i år kan projekterne deltage i tre forskellige kategorier, nemlig erhverv, kultur og boliger. Dermed vil der i år blive flere nominerede, og dommerne kårer en vinder i hver kategori. Ud fra de tre vindere vælger dommerne ét projekt, der særligt udmærker sig og tildeles selve Tyndpladeprisen, hvor der medfølger 100.000 kr. Samtidig har vi indført en publikumspris, som tildeles det projekt, der får flest mulige stemmer ved en offentlig afstemning. Vi glæder os til at kåre mange flere af Danmarks bedste og flotteste byggerier med tyndplader i metal, fortæller Jørn Nielsen.

Hvad kræves for at deltage i konkurrencen? For at deltage i konkurrencen skal projektet:

  • være opført i Danmark.
  • være færdiggjort i peri­oden fra 1. september 2016 til 1. september 2019.
  • indeholde præfabrikerede tyndplader som den væsentligste bestanddel i den del af bygningsarkitekturen, som indsendes til konkurrencen.

Hvordan deltager du?

Deltagere skal registrere sig på www.tyndpladegruppen.dk/tyndpladeprisen/tilmelding. Herefter modtager deltagere beskrivelse af hvordan deres projekt indsendes projekt. Projektet skal indsendes senest 1. september 2019 kl. 23.59. Vinderne i konkurrencen kåres 14. november 2019.

Dommerkomite i 2019

Bjørn Nørgaard, kunstner, prof. Kunstakademiet.

Jan Søndergaard, prof. Arkitektskolen og partner i KHR A/S.

Eilif Svensson, civ. ing, adm. dir. ES-Consult A/S.

Lene Espersen, adm. dir. Danske Arkitektvirksomheder.

Stephen Willacy, stadsarkitekt Aarhus.

Peder Baltzer Nielsen, stadsarkitekt Aalborg.

Camilla van Deurs, stadsarkitekt København.

Jens Vemb, arkitekt MAA, Kai Andersen A/S.

Musiktorvet fik pris sidste gang

Musiktorvet på Amager fik Tyndpladeprisen i 2016. Målsætningen var at aktivere uderummene gennem tre strategiske niveauer, der kunne skabe samspil mellem et spillested, kultur, en scene, en café, og et børnekulturhus.

Taget er båret på fem slanke stålsøjler, som gør, at den store tagflade nærmest svæver over musiktorvet. Dertil giver de reflekterende, perforerede aluminiumsplader taget et endnu lettere udtryk, hvor konstruktionen og refleksionen af byens liv skifter til at være mere eller mindre synlige og skaber et billede af byens aktiviteter i og omkring Amager kulturpunkt.

Overdækningen på musiktorvet fik prisen for det spektakulære loft af perforerede og reflekterende aluminiumsplader.

Foto: Overdækningen på Musiktorvet fik i 2016 prisen for det spektakulære loft af perforerede og reflekterende aluminiumsplader.