En stille revolution i træbyggeriet

På årets Build in Wood var der flere deltagere, flere cases og flere udstillere end sidste år. Godt 350 danske og internationale branchefolk var mødt op

For femten år siden var der kun få pilotprojekter med CLT på verdensplan. Nu er masseproduktionen ved at tage fart med flere fabrikker i Europa og Nordamerika. Interessen for at bygge med det bæredygtige byggemateriale er også vokset markant. På Docken i København mødtes branchen i to dage for at udveksle viden og tage træbyggeriet til det næste niveau.

-Build In Wood viser den bevægelse, der er sket inden for træbyggeri det sidste år. Vi har haft flere politikere, arkitekter, entreprenører og ingeniører forbi i år for at tale om træ, end vi havde sidste år. De forskellige led inden for byggeriet er ved at tage træ til sig. Vi er vidner til en stille revolution, siger sekretariatsleder for Træ.dk Jakob Rygg Klaumann, der har været moderator på konferencen i Docken.

Træbyggeriet har store fordele i forhold til traditionelle byggematerialer som stål og beton. Hvor stål og beton udleder CO2 i fremstillingsprocessen, så lagrer træ CO2 igennem hele dets levetid. Dertil kommer, at vi hele tiden kan plante nye træer til at erstatte dem, vi fælder.

-Træ er et stilfærdigt og ydmygt materiale, som er utroligt velegnet til at håndtere de udfordringer, vi står overfor. Vi kan ikke blive ved med at bygge, som vi altid har gjort. Det har for store omkostninger for klimaet og naturen, siger Jakob Rygg Klaumann.

Træ i valgkampen

Det er især CLT-teknologien, der har fået træ ind på byggescenen. CLT er en af eksemplerne på moderne træ byggeteknik, der vinder frem. CLT Teknologien gør det muligt at bygge meget stærke konstruktioner med træ og minimere brugen af stål og beton. Derfor er træ også rykket ind i valgkampen, hvor både Enhedslisten og Radikale Venstre lover mere træbyggeri.   For souschef på Teknologisk Institut Peder Fynholm er der heller ingen tvivl om, at træbyggeriet har et kæmpe potentiale:

-Træ er en ’game changer’. Det har potentialet til at ændre branchen. Men det kræver, at vi mødes på steder som Build in Wood og udveksler viden. Der er alt for mange, som hver især prøver at opfinde den dybe tallerken. Vi skal arbejde sammen og afmystificere brugen af træ.

Behov for nyt mindset

Peder Fynholm har været med til at stifte det internationale netværk Nordic Network for Tall Wood Buildings, der skal fremme viden om træbyggeri i højden. Han mener, at vejen frem til mere træbyggeri går gennem internationalt samarbejde og flere pilotprojekter.

-Danmark har ikke en stærk træindustri som for eksempel Sverige. Derfor er det vigtigt, at branchen arbejder sammen og udnytter hinandens ressourcer og kompetencer. Vi skal frem i bussen, bygge flere pilotprojekter og vise de gode eksempler for at skabe et nyt mindset i branchen. Vi behøver ikke revolutionere det hele på en dag, men hvis vi kan gøre træ til et naturligt valg for byggebranchen, når der skal bygges i højden, så er vi nået langt, mener Peder Fynholm.

Den store interesse for træbyggeri til årets Build in Wood har fået holdet bag Building Green til at sætte træ på programmet til efterårets store grønne byggeevent, så diskussionen forsætter i et større forum med endnu flere branchefolk. Det foregår i København d. 30-31. oktober, hvor der er gratis adgang.

Foto: Godt 350 danske og internationale branchefolk var mødt op for at blive klogere på brugen af træ på årets Build in Wood.