FSC®-træ danner ramme om Lisbjerg Bakkes grønne udsigt

Lisbjerg Bakke uden for Aarhus efterlever branchens førende bæredygtighedsstandarder med vinduesrammer i FSC-certificeret træ

Lisbjerg Bakke uden for Aarhus er et af de seneste skud på stammen, der slår vinduerne op til grønne fremtidsudsigter med efterlevelse af branchens førende bæredygtighedsstandarder. Her udgør vinduesrammerne et konkret eksempel, da de er fremstillet af FSC-certificeret træ, som giver sikkerhed for, at der plantes 23 nye træer for hvert eneste træ, der fældes til brug i vinduesproduktionen hos Velfac.

Træ er det nye symbol på bæredygtighed i byggeriet. Det blev blandt andet understreget med kåringen kort før årsskiftet af de spektakulære træhuse på Lisbjerg Bakke uden for Aarhus til Årets Byggeri 2018. Det DGNB-certificerede projekt, der er tegnet af Vandkunsten, er nemlig næsten fra inderst til yderst opført i træ.

Omtanke for de næste generationer
Her udgør vinduerne et godt eksempel på den betydning, som det får for fremtidige generationer, når vi allerede i dag vælger at bygge bæredygtigt. Arkitektkonsulent Marianne Gade fra Velfac, som har leveret vinduerne til Lisbjerg Bakke, fortæller:

- Trærammerne i vinduerne fremstilles af FSC-certificeret træ. Det betyder, at vi har garanti for, at der bliver plantet 23 nye træer for hvert eneste træ, der fældes for at indgå i vores produktion. Det er et både konkret og meget symbolsk faktum, som understreger vigtigheden af omtanke for de næste generationer.

- Meget tyder på, at træ får en større rolle at spille i byggeriet de kommende år, da det er et af de mest grønne materialer, vi kender til. Derfor er det også vigtigt at sikre en bæredygtig skovdrift, og det er det, som FSC-certificeringen dokumenterer. Det handler også om beskyttelsen af dyr og planteliv, samt at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.     

Hele 93 procent kan genanvendes
Ud over at vinduesrammerne fremstilles af FSC-certificeret træ, er hele VELFAC 200 Energy vinduet, som pryder facaderne på Lisbjerg Bakke, designet til at kunne adskilles i rene fraktioner efter endt levetid. Det gør, at det ikke kun er træet fra rammerne, men også fx det anvendte glas og aluminium, der bliver nemmere at genbruge.

I alt er det 93 procent af vinduesmaterialerne, der på den måde vil kunne adskilles og genbruges, når vinduet engang skal udskiftes. Marianne Gade uddyber:

- Byggebranchen står med en udfordring i forhold til at skulle genanvende flere ressourcer fremover. Løsningen starter med, at det bliver nemmere at adskille enkeltkomponenter og sortere de materialer, der indgår i dem. Vinduerne er derfor designet til at kunne adskilles, så eksempelvis trærammerne nemt kan sorteres fra og finde ny anvendelse frem for at gå til spilde.