Altaner lukket med glas holder kulden ude

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut kan en altan lukket med glas reducere varmeforbruget med op til fem procent i ældre bebyggelser

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut kan en altan lukket med glas reducere varmeforbruget med op til fem procent i ældre bebyggelser. Altanen skaber nemlig en barriere mellem lejlighedens varme indeklima og kulden udefra. Det er foreningen I.G. Smiths Allé i Hvidovre et godt eksempel på.

Om vinteren skruer mange op for radiatorerne, hvilket kan ses på varmeregningen. Her kan en altan lukket med glas dog være en kærkommen løsning – især i ældre ejendomme. Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut (Sbi) skaber altanerne nemlig en barriere mellem den kolde luft ude og det varme klima inde:

– En altan lukket med glas har isolerende egenskaber rent funktionsmæssigt. Det skaber et mildere og lunere klima omkring lejligheden og giver en bufferzone, som er et rum, hvori temperaturen er højere end temperaturen udenfor. Man skruer altså op for temperaturen omkring lejligheden, så man kan skrue lidt ned for radiatoren inde i lejligheden, forklarer Kim B. Wittchen, seniorforsker og civilingeniør hos Sbi.

Besparelser på varmeregningen

Kim B. Wittchen har i flere år forsket i bygningers energieffektivitet og fortæller videre, at de konkrete besparelser afhænger af, hvor stor en andel af facaden, der inddækkes med glas:

– En altan lukket med glas vil dække 25 procent af en lejligheds facadeareal. Det betyder, at man med en sådan altan kan reducere sit varmeforbrug med op til 5 procent. Kombinerer man det med flere isolerende tiltag såsom udskiftning af vinduer og isolering mod loftet, har jeg målt besparelser på 26 procent af varmeregningen hos beboerne i en ældre boligforening i Aalborg.

Den tendens nikker man i høj grad kendende til hos altanleverandøren Windoor Danmark, som er specialister i altaner lukket med glas:

– Vi har gode erfaringer med, at varmeforbruget reduceres, når ældre lejlighedskomplekser får altaner lukket med glas. Det er andelsforeningen I.G. Smiths Allé i Hvidovre et godt eksempel på, siger Carsten Christiansen, teknisk chef i Windoor Danmark.

Glade andelshavere

På I.G. Smiths Allé 11-33 i Hvidovre fik man i 2013 renoveret facaden. Det betød tilføjelsen af 77 nye altaner lukket med glas fra Windoor Danmark samt afskærmning af bebyggelsens svalegange.

Ud over at give lejlighederne et nyt rum betød de nye altaner, at varmeforbruget faldt. Henrik Andersen, formand for andelsboligforeningen, fortæller:

– Jeg kunne snildt bruge en 4-5.000 kr. årligt på at opvarme min 113 kvm lejlighed førhen. Nu er jeg nede på max 250 kr. om året på ren varme. Det samlede gasforbrug i foreningen er faldet med 20 pct., siden vi fik altanerne. Det er virkelig en forbedring, der vil noget.

Også hos Windoor Danmark er man svært tilfredse med projektet:

– I.G. Smiths Allé er et godt eksempel på, hvor stor en værdi altaner lukket med glas giver, når det kommer til varmebesparelser, lyder det fra Carsten Christiansen, som afslutter:

– Altaner lukket med glas er desuden med til at reducere støj fra nærliggende veje betragteligt. Målinger viser, at glasset fører til en støjreduktion på op til ca. 20 decibel.

Foto: En altan lukket med glas vil dække 25 procent af en lejligheds facadeareal. Det betyder, at man med en sådan altan kan reducere sit varmeforbrug med op til 5 procent, fremhæver Statens Byggeforskningsinstitut.