Her får 260 lejligheder nye døre og vinduer

Omfattende renovering med vinduer og døre til boligkompleks på Østerbro i København, udført af N.H. Hansen & Søn A/S

Der kan ofte være behov for at få udskiftet døre og vinduer – men her er en sag lidt ud over det sædvanlige. Hele boligbebyggelsen, AAB afdeling 36 Emdrup Huse på Østerbro med 260 lejligheder, har fået en omfattende udskiftning af døre og vinduer som led i en renovering.

Opgaven omfattede hele otte boligblokke, fordelt med 140 toværelses lejligheder, 105 treværelses lejligheder og 15 ungdomsboliger.

– Der er tale om boligbebyggelsen fra 1946, og der har i mellemtiden være udskiftning af vinduer, men der var tale om gamle plastvinduer fra 1986, som efterhånden var blevet lidt slidte, fortæller Kenny Jensen, byggeleder fra N.H. Hansen & Søn.

Vinduer i fire lydklasser

Til nye vinduer blev der valgt Idealcombi Nation IC – et vedligeholdelseslet træ-/alu-vindue med gengivelsen af den originale kitfals. Produktserien anvendes hovedsageligt i renoverings-projekter af boliger fra 1850-1960, men også i moderne byggeri, hvor det originale ”kitfals” vinduesudtryk ønskes. I alt har renoveringen omfattet 1.682 vinduer i hele fire lydklasser, hvoraf de 335 er kældervinduer.

– Desuden har renoveringen bestået i at fjerne gamle PCB-holdige MDF-tilsætninger og erstattet dem med nye i plast. Desuden har vi udskiftet de gamle vinduesplader i fliser med plader i laminat. Dertil nye skifersålbænke. Desuden har opgaven bestået i få ventilationshullerne i ydermurene isoleret og lukket indvendigt med fibergips, kombineret med en jalousirist udvendig, fortæller Kenny Jensen.

Og naturligvis var der udfordringer med renoveringen.

– F.eks. var den udvendige fuge olieholdig og de nye fuger skulle være plastiske. Det var lidt svært at skaffe, da nogle typer ikke kan anvendes længere grundet EU-regler, men så viste det sig, at Sika har udviklet en ny type fuge, der kan arbejde godt sammen med gammel olieholdig fuge, så den valgte vi, fortæller Kenny Jensen.

Fakta

Byggeopgavens betegnelse:

AAB afd. 36 Emdrup Huse – Bolandsvej

Bolandsvej 4-20, 2100 København Ø

Bebyggelsen er opført i 1946 og består af otte blokke.