Realdania By & Byg vinder Bygherreprisen for BLOX

Realdania By & Byg vinder Boligfonden Kubens Bygherrepris for opførelsen af BLOX, som ligger på den gamle Bryghusgrund ved Københavns Havn

Realdania By & Byg vinder Boligfonden Kubens Bygherrepris. Til Building Award, byggeriets nye store prisfest fredag aften på Langelinie Pavillonen i København, vandt de prisen for opførelsen af BLOX, som ligger på den gamle Bryghusgrund ved Københavns Havn. Her er det lykkes Realdania By & Byg at opføre et ekstraordinært arkitektonisk projekt, der fungerer som kulturelt mødested og erhvervsmæssigt knudepunkt for arkitektur, design og byggeri i Danmark.

Tæt konkurrence

Realdania By & Byg vinder en af byggeriets fornemste priser i tæt konkurrence med de to andre nominerede: ATP Ejendomme, Industriens Pension og PFA Ejendomme for opførelse af Axel Towers i centrum af København samt Aarhus Kommune for opførelsen af Frederiksbjerg Skole midt i Aarhus.

-Det har været et meget stærkt felt med markante projekter, der har krævet ekstraordinære bygherrepræstationer. Når valget falder på Realdania By & Byg, skyldes det, at BLOX er et projekt, som kommer 360 grader rundt. Det er et yderst kompliceret projekt, hvor man både har skullet tage hensyn til Ring 2, som går under bygningen, det historiske område, havnen og naboerne, siger formand for juryen bag Bygherreprisen, Palle Adamsen, som også er adm. direktør i Lejerbo.

Springer rammerne

Hele juryen er enige om, at BLOX på alle måder vinder ved et nærmere bekendtskab. Realdania By & Byg har sprængt rammerne og formået at skabe et byggeri, som binder byen sammen med havnen samtidig med der er skabt et nyt kulturelt mødested i København. Desuden er det lykkedes at etablere et erhvervsmæssigt knudepunkt for arkitektur, design og byggeri, lyder det bl.a. fra bedømmelseskomiteen.

Det fremhæves også, at der undervejs er udvist risikovillighed og nysgerrighed i processen og udviklet en ekstraordinær stærk udbudsstrategi med tidlig inddragelse af leverandører. Dertil kommer en stærk risikoafdækning, en stram styring af omkostningerne og brugen af Quantity Surveyors i processen.

Brugt stor værktøjskasse

-Bygherren har anvendt en kæmpestor værktøjskasse og suppleret den med nye værktøjer og metoder. Udover den komplicerede byggegrund, har der været komplekse kælderkonstruktioner og avancerede facadevalg. Det har stillet store krav til bygbarhed, leverance og tidlig prissætning. Realdania By & Byg har løst udfordringerne gennem styring og integration af design med projektering og prissætning, siger Palle Adamsen.

Trods de mange udfordringer er det lykkedes Realdania By & Byg at styre projektet sikkert i mål på de hårde parametre som økonomi, kvalitet og tid. De store ambitioner og den ekstraordinære styring gør BLOX til et projekt, som er værdig til efterlevelse for resten af branchen, lyder det fra Palle Adamsen.

Stor glæde hos modtager

I Realdania By & Byg er der stor glæde over anerkendelsen i at modtage den flotte pris. Leder af byggeriet, projektchef Peter Fangel Poulsen, var på scenen fredag aften for at modtage prisen. Særligt er han glad for, at juryen også er gået ind og taget stilling til byggeprocessen:

-Bygherrebranchen har hele tiden behov for at udvikle sig, så bygherrerne kan tage det lederskab, som forventes af omgivelserne. I Realdania By & Byg bestræber vi os på at vise nye veje i rollen som bygherre. På BLOX er det netop lederskabet af processerne, der, sammenholdt med ønsket om at vise nye veje, har banet vejen igennem et af de mest komplicerede byggerier i Danmark. Set fra vores side med et yderst tilfredsstillende resultat. Derfor er vi meget stolte over at modtage Bygherreprisen, udtaler Peter Fangel Poulsen.

Priskomiteens samlede udtalelse:

Nedenstående er bedømmelseskomiteens samlede begrundelse for at give Realdania By & Byg Boligfonden Kubens Bygherrepris 2018:

Realdania By & Byg vinder Bygherreprisen 2018 for at have realiseret et ekstraordinært byggeri, som er et nyt kulturelt mødested i København samt et erhvervsmæssigt knudepunkt for arkitektur, design og byggeri i Danmark. Realdania By & Byg har formået i projektet at sætte et usædvanligt stærkt bygherreaftryk til inspiration for hele branchen. Bl.a. har man demonstreret nærmest kirurgisk præcision i anvendelse af eksisterende og nye metoder til at gennemføre de forskellige faser af det komplekse byggeri. Man har udvist både risikovillighed og nysgerrighed i processen og bl.a. udviklet en ekstraordinær stærk udbudsstrategi med tidlig inddragelse af leverandører foruden man har anvendt såkaldte Quantity Surveyers og cost control i forhold til at styre omkostningerne. Desuden har bygherren udviklet en stærk risikoafdækning i samarbejde med entreprenørerne. Metoderne har sat sig varige spor ved at have fundet vej til resten af branchen som nye kompetencer og udbudsmetodikker. Og selvom moderorganisationen bag Realdania By & har flere ressourcer til rådighed end mange andre, så er projektet trods udfordringerne undervejs styret sikkert i mål på de hårde parametre som økonomi, kvalitet og tid.

Bedømmelseskomitéen

Bedømmelseskomitéen, som nominerer potentielle vinderprojekter og kårer vinderen, består af følgende personer:

Henrik Mielke, bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og CEO for Enemærke & Petersen A/S

Inger Ravn, bestyrelsesmedlem og sekretariatschef i Boligfonden Kuben

Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (formand for bedømmelseskomitéen)

Hanne Ullum, vicedirektør for Bygherreforeningen.

Bygherreprisen er blevet uddelt siden 1999.

Fakta om BLOX

Bygherre: Realdania By & Byg

Areal: 28.000 kvm

Totalrådgivere: OMA (med ARUP og COWI som ingeniørpartnere)

Hovedentreprenør: Züblin A/S

Bygherrerådgiver: Gottlieb Paludan Architects og Rambøll m.fl.

Pris: ca. 2 mia. kr.