Bæredygtige løsninger sikrer fremtidens plejehjem

Fremtidens plejehjem ligger i Randers og er nytænkende i både tanke og udførsel. Byggeriet er udført som en mini-landsby med plejehjem for demensramte ældre og daginstitution for små børn

Fremtidens plejehjem ligger i Randers og er nytænkende i både tanke og udførsel. Byggeriet er udført som en mini-landsby med plejehjem for demensramte ældre og daginstitution for små børn. Byggeriet er opført i langtidsholdbare materialer med lavt vedligehold, og Lindab har leveret en komplet tagløsning i stål.

Randers Kommune har opført fremtidens plejehjem. Huset Nyvang hedder byggeriet, der er blevet til ud fra idéen om, at generationer har noget at give til hinanden. Derfor er Huset Nyvang udformet som en mini-landsby, der både huser plejehjemmets demensramte beboere og en daginstitution med små børn.

Det er dog ikke blot i forhold til beboerne, at Huset Nyvang er nytænkende. Plejehjemmet består af fire individuelle huse til beboelse og en fælles bygning, der alle adskiller sig fra hinanden, så de demensramte beboere har nemmere ved at finde rundt.

Den nytænkende tilgang til både beboersammensætning og konstruktion har resulteret i prisen som Årets Sundhedsbyggeri 2017.

Stål vinder frem

Huset Nyvang er samtidig blandt et stigende antal byggerier, der opføres med en tagløsning i stål, som et både bæredygtigt og holdbart alternativ til tagpap og zinktag.

-Har man et byggeri, hvor økonomi, æstetik og minimal vedligeholdelse alle prioriteres højt, er stål det helt rigtige materiale. En tagløsning i stål, som det kliktag vi leverede til Huset Nyvang, er nemt at montere uden brug af specialudstyr som falsværktøj. Vi leverer i fixmål på op til otte meter, så man undgår tydelige samlinger og i stedet får et flot arkitektonisk udtryk, fortæller René Jensen, salgschef i Lindab. 

Tillid til løsningerne og folkene bag

Til Huset Nyvang har Lindab leveret en komplet tagløsning bestående af blandt andet 5.500 kvadratmeter mat antracit kliktag, 500 kvadratmeter stålmetallic kliktag, gipsstål, ventilerede inddækninger og tagrender til hele byggeriet.

-Fordi det var et stort og komplekst projekt, gik vi bevidst efter en samarbejdspartner med den nødvendige størrelse og viden til at løse opgaven. Det har Lindab, og de er samtidig gode til at tage ansvar for opgaven og stå inde for enkelte løsninger. Hos Lindab har vi tillid til løsningerne og folkene bag, fortæller Jacob Søholm, indehaver af XL-Byg Vorup.

På trods af byggeriets størrelse og kompleksitet var det dog ingen udfordring for PN Erhvervsbyg at færdiggøre monteringen til tiden.

-Byggeriet var vores debut med kliktag, og vi er meget positive. Kliktaget er nemt at arbejde med, og det var intet problem at montere på den projekterede tid,” fortæller Michael Jacobsen, projekt- og byggeleder hos PN Erhvervsbyggeri.

Foto: Huset Nyvang er udformet som en mini-landsby, der både huser plejehjemmets demensramte beboere og en daginstitution med små børn.