Når stål og arkitektur smelter sammen

Stadig flere byggerier benytter stål som en visuel del af helhedsløsningen. Det kræver øget fokus på korrosionsbeskyttelsen

Tendensen er klar, hvis man kigger rundt i landskabet af nye projekter i byggesektoren. Stål er mere end nogensinde en integreret del af arkitekturen. Et markant virkemiddel, der ofte bidrager til en unik løsning. Når stål er et bærende visuelt element, for eksempel facaden på et kontordomicil, bliver overfladebehandlingen en vigtig del af det samlede projekt. Opmærksomheden om optimal korrosionsbeskyttelse i byggesektoren har været støt stigende de sidste ti år, fortæller Michael Sigvardt fra DOT A/S, Nordens førende leverandør af overfladebehandling. Det hænger tæt sammen med de mange visionære arkitektfirmaer, der har gjort grænserne mere flydende for, hvad man må og ikke må.

– I dag kan alt lade sig gøre. Det handler om muligheder frem for begrænsninger, og materialer mixes på kryds og tværs. Stål bliver brugt aktivt til at fremhæve arkitekturen. Vi mærker især en stor forskel i vores afdelinger for vådmaling og pulverlakering, siger Michael Sigvardt.

Stadig en klassiker

Netop muligheden for at male stål i samme farve som et stort vinduesparti – eller bruge en kontrastfarve på altaner eller søjler – benyttes i stor stil. Ud over at føre en ekstra dimension til korrosionsbeskyttelsen, giver det ofte den sidste finish til bygningens samlede udtryk. Varmforzinkning af stål, uden efterfølgende maling, er dog stadig en klassiker, som Michael Sigvardt udtrykker det.

– Varmforzinket bygningsstål bliver patineret gennem årene. Det giver et råt look, som næsten altid klæder omgivelserne. Det kan bruges overalt. Men det er på malingssiden, vi noterer en holdningsændring, siger Michael Sigvardt og forklarer videre, at bevidstheden om maling af stål er større end nogensinde.

– Det er hele vejen rundt. Bygherrer, rådgivende ingeniører og arkitekter. Alle er i dag meget bevidste om effekten.

Samlet løsning

Som full-service partner inden for overfladebehandling, tilstræber man at gøre tingene så nemt som muligt for kunden. Fra vejledning og sparring om emnernes anvendelse og modstandsdygtighed i et givent miljø – til transport, overfladebehandling og dokumenteret kvalitetskontrol. DOT A/S satser bevidst på rollen som totalleverandør. Med bygningsstål som en integreret og iøjnefaldende del af mange nybyggerier, forventer Michael Sigvardt yderligere fokus på feltet.

– Der kommer til at ske endnu mere. Ingen tvivl om det. Uanset projektets størrelse fokuserer vi altid på at levere en samlet løsning, når det gælder korrosionsbeskyttelse. Til gavn for alle parter. Vi vil gerne være med til at fremtidssikre nutidens arkitektur, siger Michael Sigvardt.

Foto: Varmforzinkede stålplader udgør sammen med store glaspartier facaden på Lomma Bibliotek nord for Malmø.

Læs mere om stålbyggeri og stålkonstruktion her: stålkonstruktion