94 boliger i Aalborgs Grønlandskvarter fornyes

På Diskovej i Aalborg ligger 70 rækkehuse samt 24 lejligheder. Boligerne er fra 1966 og har ikke gennemgået nogen nævneværdig renovering siden opførelsen

I Aalborgs Grønlandskvarter ligger Diskovej, hvor der i 1966 blev opført 94 almennyttige boliger. Boligforeningen Alabu Bolig har nu bedt MT Højgaard om at hovedrenovere boligerne, der indebærer udskiftning af tag, døre, vinduer, installationer til facaderenovering og nyt kloaksystem.
På Diskovej i Aalborg ligger 70 rækkehuse samt 24 lejligheder. Boligerne er fra 1966 og har ikke gennemgået nogen nævneværdig renovering siden opførelsen. Derfor har Alabu Bolig gennem de seneste otte år arbejdet på en større istandsættelse, som nu sættes i værk:

- For otte år siden begyndte vi at arbejde på en større helhedsplan for afdelingen på Diskovej med støtte fra Landsbyfonden. Det skulle dog vise sig, at selvom boligerne er slidte, er de stadig i for god stand til at kunne få fondsmidler. Derfor ændrede vi kurs og arbejdede i stedet på at gennemføre en klassisk renovering, der hovedsageligt finansieres gennem en højere husleje, fortæller René Petersen, inspektør i Alabu Bolig.

Han fortæller videre, at beboerne er blevet inddraget i renoveringsprojektet og har haft indflydelse på beslutningerne. Alabu Bolig har nemlig afholdt flere orienteringsmøder og informeret om projektet – lige fra økonomi og boligsikring til byggematerialer og tidsplan. I sidste ende skabte det stort flertal for renoveringen: 

- Da vi er en almen boligorganisation, er det vigtigt, at vi klæder beboerne godt på med al den nødvendige information om en så gennemgribende renovering som denne. Flertallet stemte for renoveringen, da de godt kunne se behovet, idet nogle af beboerne eksempelvis døjer med en ustabil forsyning af varmt vand. Samtidig har vi haft fokus på at lægge et fornuftigt budget, så boligerne forbliver attraktive med en lav kvadratmeterpris, og det har gjort, at 2 ud af 3 lejere stemte for renoveringen.

Huslejen bliver i gennemsnit 1.988 kroner dyrere om måneden, når boligerne står færdigrenoverede. Alligevel kan de stadig placeres i den laveste ende af kvadratmeterskalaen for området med en pris på 820 kroner pr. kvadratmeter.

Moderne med originale detaljer

MT Højgaard er hovedentreprenør på renoveringsprojektet og er netop gået i gang med de fire første bygninger, der blandt andet indebærer udskiftning af tag, døre, vinduer, installationer til facaderenovering og nyt kloaksystem:

- Vi er vant til gennemgribende renoveringsprojekter, hvor der skal foretages en række forbedringer på alment boligbyggeri. Diskovej er typisk for sin tid med gammelt asbesttag, som vi udskifter med et lige tag i sort tagpap, siger Michael Møller, entrepriseleder fra MT Højgaard.

Han forklarer nærmere, at de i byggeprocessen har fokus på at bevare de oprindelige detaljer, som blandt andet gør sig gældende ved facaderenoveringen:

- Vi forsøger at bevare de originale materialevalg på eksempelvis facaden, hvor vi bibeholder teglstenene, men udskifter fugerne. Projektets samlede indsats får boligerne til at fremstå langt pænere og bidrager ligeledes til en langt mere solid konstruktion.

Renovering over to etaper

Ofte foretrækker bygherrer at gennemføre større byggeprojekter uden ophold undervejs, men ved Diskovej har Alabu Bolig taget en strategisk beslutning om at tilpasse byggeriet efter vejret.
- Vi gik i jorden i midten af april måned, og planen er, at vi skal lave de fire første bygninger inden december i år, hvor vejret tillader, at vi kan pille taget af og montere det nye tagpap. Da beboerne ikke bliver genhuset, springer vi bevidst de kolde måneder over, så vi undgår, at der trænger regn, sne og slud indenfor. På den måde opnår vi den mest optimale byggeproces for alle parter, slutter Michael Møller.

De første boliger skal stå klar inden december måned i år, hvorefter der holdes en kort pause, inden arbejdet genoptages med de resterende boliger i 2019, der skal stå færdige til november.

Fakta om renoveringen af Diskovej:

70 rækkehuse og 24 lejligheder

Renoveringen foregår over to etaper og står færdig til november 2019

Bygherre: Alabu Bolig

Hovedentreprenør: MT Højgaard

Ingeniør og byggeledelse: Harde Larsen Rådgivende Ingeniør

Arkitekt: Andersenrosendal Arkitekt Maa