Bog om betonarkitektur

21 udvalgte, arkitektonisk vellykkede eksempler på betonarkitektur er med i bogen med titlen Dansk Betonarkitektur

Bebyggelsesplanen af Bellahøj er med i det første samlede danske arkitekturværk og egentlige lærebog til arkitektstuderende og yngre arkitekter.

Bellahøj er et af 21 udvalgte, arkitektonisk vellykkede eksempler på betonarkitektur i bogen med titlen Dansk Betonarkitektur, der er det første samlede danske arkitekturværk og egentlige lærebog for arkitektstuderende og arkitekter.

Bogen er blevet til på initiativ af branchefællesskabet Dansk Beton i Dansk Byggeri, og det er et redaktionsudvalg med repræsentanter for arkitektforeninger og undervisere på de højere læreanstalter, der har peget på Bellahøj og de øvrige bygninger til inspiration for fremtidens arkitekter i deres arbejde med beton.

I bogen fremhæver forfatteren følgende om det unikke ved bygningen: Bellahøj er underlagt fælles overordnede retningslinjer til bl.a. facadernes form­ og farveudtryk. Først ved et nærmere eftersyn opdager man de mange forskellige detaljer, som i en større samlende enhed er en af Bellahøjhusenes store arkitektoniske styrker. De glatstøbte facadefliser danner den udvendige beklædning, hvor først et 3 cm forstøbningslag af grå eller hvid cementmørtel blev lagt ud, efterfulgt af et isoleringslag af 16 cm Lecabeton. På de fleste af husene inddeler lyse betonfliser facaderne i et gitternet, udfyldt af mørkere, grålige fliser.

Det er arkitekterne Eske Kristensen (AKB), Dan Fink (AAB), Ole Buhl, Harald Petersen, Edvard Heiberg og Karl Larsen (fsb), Dominias arkitektafdeling og Stadsarkitekten i København, der står bag Bellahøj.

Dansk Betonarkitektur er skrevet af arkitekt MAA Jørgen Hegner Christiansen, tidligere fagredaktør ved Arkitekten, og har forord af professor Carsten Thau, Kunstakademiets Arkitektskole. Thomas Juul Andersen, Arkitekt MAA og faglig leder på Betoncentret på Teknologisk Institut, har været fagkonsulent og medforfatter på de to oversigtskapitler. Bogen er illustreret med fotos af Torbens Eskerod, der har rejst land og rige tyndt for at fange bygningerne i det helt rigtige lys. Den grafiske tilrettelæggelse står Carl-H.K. Zakrisson for.

Fakta

Om bogen
Dansk Betonarkitektur udgives af Forlaget Vandkunsten på initiativ fra Dansk Beton, der har finansieret bogen. Målgruppen er arkitektstuderende og yngre arkitekter. Bogen kan købes igennem boghandlere.Vejl. udsalgspris 350 kr.

De 21 udvalgte eksempler på vellykket betonarkitektur er ud over Bellahøj: Bagsværd Kirke, Entreprenørskolen, nu Ebeltoft Vandrerhjem, Gammel Hellerup Gymnasium, Roskilde Amtsgård, nu Roskilde Rådhus, SEB Bank & Pension, Herlev Hospital, Helsingør Renseanlæg, Emaljehaven i København, Elefanthuset i Zoo i København, Hovedindgangen til Zoo i København, Storebæltsbroen Broen over Gudenåen og Faunapassagen ved Silkeborg, Frihavnstårnet i Nordhavn i København, Moesgaard Museum ved Aarhus, Nordkraft kultur- og fritidshus i Aalborg, Kvæsthusprojektet i København, Vikingeskibshallen i Roskilde, Høje Gladsaxe, Amager Strandpark og belægningen ved Heart i Herning.

Om redaktionsudvalget
Redaktionsudvalget bestod af professor Kristian Dahl Hertz, DTU, professor Anne Beim, KADK/CINARK, lektor Torben Dam, Københavns Universitet, politisk konsulent Martin Yhlén, Arkitektforeningen, betonekspert Christian Munch-Petersen, Emcon, chefkonsulent Peter Andreas Sattrup, Danske Arkitektvirksomheder, professor Karl Christiansen, Aarhus Arkitektskole, og professor Mikkel Kragh, Syddansk Universitetscenter.

Om forfatteren
Jørgen Hegner Christiansen er arkitekt MAA, skribent, og arkitekturhistoriker.

Siden 1994 redaktør for årsskriftet Architectura, der udgives af Selskabet for Arkitekturhistorie.

Forfatter til bogen Zoologisk Have – Dyrenes boliger, Arkitektur og anlægsdesign 1859-2017, udgivet af Bergiafonden og Bogværket i 2017.

Medforfatter til arkitekturhistoriske artikler og bøger bl.a. Arkitekten 100 år (1998), Christiansborg Slotskirke (2003), Arkitekturen på Carlsberg (2013) og Huse der har formet os (2015). Tidligere redaktør af HFB - Håndbog For Bygningsindustrien 1984-2000 og chefredaktør 2005-2013, fagredaktør for ARKITEKTEN og bogredaktør ved Arkitektens Forlag 2000-2005.