Dartskive som værktøj i skolerenovering

Årstiderne Arkitekter bruger bl.a. en dartskive omkring processen medrenovering og modernisering af skoler, fortæller kreativ leder Peter Kristiansen

Gennem en årrække har Årstiderne Arkitekter oparbejdet en arbejdsmetodik for, hvordan de målrettet når frem til, hvad kommunerne reelt har behov for, når de sætter penge af til renovering og modernisering af deres skoler. En arbejdsmetodik, der handler om ”dobbeltudnyttelse af arealer”, en brugerproces med en dartskive og en kalkulatør der ”regner, mens vi tegner”.

– Vi har arbejdet med skolebyggeri intenst i fire år og har oplevet, at kommunerne har behov for hjælp til at få konkretiseret, hvad de vil, når de sætter penge af til renovering og modernisering af deres skoler. Og det er her, vi kan gå ind og nøje undersøge behovet og skitsere en række forslag med udgangspunkt i både brugernes behov, hvilken tilstand bygningsmassen er i, og hvad de forskellige løsninger koster, forklarer kreativ leder og arkitekt maa Peter Kristiansen fra arkitektfirmaet.

I forbindelse med at Silkeborg Kommune for et par år siden udviklede en strategi for skolens rum, der bidrager til, at kommunens bygninger fremadrettet ikke blot vedligeholdes, moderniseres og udbygges, men også løbende udvikles til motiverende lærings- og trivselsrum, blev Årstiderne Arkitekter bedt om at udarbejde renoverings- og moderniseringsplaner på flere af kommunens skoler baseret på den fremtidige strategi. Undervejs i den proces udviklede arkitektfirmaet den arbejdsmetodik, de i dag gør brug af i forhold til skolerenoveringer og moderniseringer.

– Det handler i høj grad om, hvor ”såret” i byggeriet er og tage udgangspunkt i det. For det er ofte her, de fleste penge skal bruges. Og man skal kende ”såret” for at kunne tage hensyn til balancen mellem at renovere og modernisere, lyder det fra Peter Kristiansen.

Læs resten af det store interview med Peter Kristiansen, kreativ leder hos Årstiderne Arkitekter, i martsudgaven af magasinet Byggeplads.dk

Vil du modtage magasinet Byggeplads.dk, hver gang det udkommer, seks gange om året? Tegn abonnement