Betondesign til sikring mod terror

Terrortruslen har de seneste år sat sit præg på de store europæiske byer, herunder også de større byer i Danmark, hvor der er opsat store betonklodser på de befærdede gader og pladser. Det skaber angst og frygt i offentligheden. København og Århus kommune er i proces med at udskifte nogle af de rå betonværn med store, solide plantekummer. Godt initiativ at integrere grønt i by miljøet, bringe æstetik tilbage til byrummet uden at gå på kompromis med de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Out-sider og designfirmaet Nation har også taget udfordringen op, med udgangspunkt i det faktum at der er mangel på siddepladser i byens rum. Det har resulteret i en bænk på 1.5 ton, som forebygger bilterror, og samtidig skaber samvær og siddepladser.

Obstruct er en organisk designet betonplint, der med sin egenvægt på 1.5 tons vogter bløde borgere hvor end de færdes. Det kan være på pladser, ved trafikale knudepunkter, villaveje, skoler ja, kort og godt alle steder hvor der er behov for at regulere hastigheder og trafikken generelt. Foruden at være en trafikhindring er OBSTRUCT et multianvendeligt byrumsinventar, en bænk, en opholdsplads, et samlingspunkt, en blomsterkumme, eller en plakatsøjle – et element, der indgår i byrummets identitet.

En anden løsning er Chikane(Design: GHB Landskab), et ovalt, kegleformet afskærmningsprodukt, der kan opstilles i utallige kombinationer, hvor der ønskes sikring og regulering. Det er mere beregnet til pladser og momentvise events som f.eks. julemarkeder og sportsbegivenheder. Formen sikrer at CHICANE, når den evt. væltes af en bil, ikke ruller, men kiler sig fast mellem køretøjet og vejbanen, og dermed sænker hastighed betydeligt, så folk kan komme i sikkerhed. Størrelsen og vægten på 0,5 ton gør, at den ikke behøver fundament, men kan placeres direkte på terræn.

Out-sider er et danskejet firma, der har specialiseret sig i byrumsinventar, der udfordrer det eksisterende. Der skal være en ekstra kant, det skal på en nytænkt og selvforklarende måde medvirke til at gøre oplevelsen af byrummet anderledes, trygt og komfortabelt.