30 bæredygtige boliger i træ ved Hadsten

I Hadsten nord for Aarhus opføres netop nu 30 bæredygtige og almene boliger med anvendelse af lamelspær

Ofte er bygninger mest fascinerende omkring det tidspunkt, hvor rejsegildet finder sted. Her ses tydeligt, hvordan bygningerne er konstrueret, og materialerne står råt med synlige samlinger. Det er egentlig den verdensberømte arkitekt Jørn Utzons ord, men de beskriver meget fint, at det ikke kun er det færdige resultat, som er væsentligt i et godt byggeri.

I Hadsten nord for Aarhus opføres netop nu 30 bæredygtige og almene boliger, og fordi husene opbygges løbende, kan man samtidig følge hele processen fra fundament til færdigt hus. Der er tale om to projekter på to forskellige adresser, men principperne er identiske. Det er AL2 bolig, der står som bygherre, mens KAAI er totalrådgiver. Byggeentreprisen varetages af det lokale Hadbjerg Tømrerfirma, med Claus Mikkelsen i spidsen.

Fra fundament til færdigt hus

Indtil videre er der 5 dobbelthuse under opbygning ud af 9 projekterede på grunden på Elverhøj. Disse huse lukkes og gøres færdige, før næste etape igangsættes. Bygningerne har ikke et traditionelt betonfundament, men hviler på en sandpude, hvorpå der er lagt et tykt lag isolering. Det er med til at gøre boligenhederne energioptimerede. 

Trækonstruktionerne virker forholdsvis spinkle i forhold til husenes volumen. Det skyldes, at der anvendes Lamelspær (momentstive trærammer af LVL) fra Profile. Det er laminerede profiler, der på trods af minimale dimensioner, har optimal styrke. Den lave vægt og de slanke spær gør det nemmere at håndtere dem under monteringen, og samtidig levnes der mere plads til isolering. Kuldebroerne er minimeret, og det er ikke helt uvæsentligt, når det - som i dette tilfælde - handler om moderne passivhuse. Profile har også leveret alt træ, dvs. remme, gavlsøjler samt I-bjælker, limtræ og Kerto til bjælkelag.

Leverancer af høj kvalitet

Tømrermester i Hadbjerg Tømrerfirma - Claus Mikkelsen - siger om byggeriet:

 - Det er gået over al forventning med at opføre de første fem huse. Oprindeligt var det et projekt som var udbudt til at skulle udføres på stedet, men så blev vi gjort opmærksomme på Profile og deres koncept med færdige lamelspær og lette I-bjælker. Det har sparet os for en masse tilskæring på byggepladsen, og vi har kunnet arbejde meget mere effektivt på det enkelte hus. Trækonstruktionen tager i princippet kun to dage at rejse med spær og det hele.”

”Der skal være stor ros til Profile for deres måde at gå ind i selve projekteringsfasen og give en seriøs rådgivning. Det har været en stor hjælp for os at have denne dialog, og vi har været meget tilfredse med leverancerne. De er kommet som en pakkeløsning til tiden, og tingene har passet sammen. Også de 7 meter lange I-bjælker har været en fornøjelse at arbejde med pga. den lave vægt og den store stivhed. Jeg vil sikkert fortsætte det gode samarbejde med Profile fremover, og ser frem til at være med til at udvikle deres produkter.”

Fakta:

30 nye bæredygtige og almene boliger på to forskellige lokationer i Hadsten ved Aarhus.

Der opføres 9 dobbelthuse på Elverhøj og 6 dobbelthuse på Falkevænget. Passivhusene har et minimalt varmeforbrug, og et jordvarmeanlæg sørger for at dække behovet.

Bygherre: AL2bolig

Totalrådgiver: KAAI

Bygningsentreprise: Hadbjerg Tømrerfirma

Byggeår: 2017 - 2018