Naturen rykker ind

Tre kunstværker skal skabe hjemlighed i den nye psykiatri på Bispebjerg
Tekst: 

Som afgørelse på Ny Psykiatri Bispebjergs kunstkonkurrence er der fundet ikke ét, men hele tre kunstværker, der skal udsmykke hver sin bygning med fire sengeafsnit i hver.

De tre kunstværker er henholdsvis ”Træ, hund, sten & stof” af Elisabeth Toubro, ”Farvernes natur” af Anne-Sofie Overgaard og ”Bølge” af Jens Axel Beck og Heidi Hove. Værkerne skal nu bearbejdes og tilpasses de enkelte sengeafsnit i den videre proces.

Menneskets bedste ven af træ

Elisabeth Toubros kunstværk skal realiseres bygning 1 i den første etape af Ny Psykiatri Bispebjerg. Forslaget består af naturelementer og hjemlighedszoner. Naturelementerne er træstammesøjler, en stor natursten i patienthaven og en hund i træ. Hjemlighedszonerne er stofcollager og farvelægning af indgangspartierne til sengestuerne og træbænke i nicher ud mod patienthaven.

Uld og plantefarver

Anne-Sofie Overgaards kunstværk tager udgangspunkt i at bruge plantefarvet uld til at forbinde inde- og udeområderne på en smuk og harmonisk måde. Kunstværket består af tre elementer på hvert sengeafsnit: To vævede vægtæpper, hynder til opholdsnicherne og planter til patienthaven. Værket skal bruges i bygning 2 i Ny Psykiatri Bispebjerg.

Anne-Sofie Overgaard bruger plantefarvet uld på vægtæpper og hynder til at forbinde inde- og uderum. Foto: Anne-Sofie Overgaard.

Knust glas bliver smuk kunst

Jens Axel Beck og Heidi Hove har skabt et bygningsintegreret kunstværk, der henter strandglas ind i vinduespartierne i sengeafsnittene. Glasstumperne skal ligge mellem isoleringsruderne i en bølgebevægelse eller løftes i en sættekasse. Desuden bringer de granitsten ind på søjler, farvevariationer på gulve og farvetryk på væggene afstemt med strandglassenes farve.

Med strandglas skaber Heidi Hove og Jens Axel Beck et kunstværk, der viser værdien og skønheden i noget, der er itu og smidt væk. Foto: Heidi Hove og Jens Axel Beck.