En byggeplads midt i byen

Det kræver en skarp køreplan at bygge nyt i et i forvejen tætbebygget område
Tekst: 

Gråkjær er en af de virksomheder, der opfører boligbyggerier i hovedstadsområdet, og virksomheden har erfaring med at bygge i tætbebyggede områder – hvilket giver en række udfordringer, som ikke gør sig gældende i andre typer af byggeprojekter.

En af de udfordringer, man møder på byggepladser i tætbebyggede områder, er manglen på plads. Det kommer allerede til udtryk, når der skal etableres skurby til byggeledelsen og håndværkerne. Når byggepladsen kommer i drift, kræver det minutiøs planlægning at få plads til alle leverancer og faggrupper på pladsen. Logistik og just-in-time-leverancer bliver derfor hurtigt en integreret del af bygge- og projektledernes hverdag på Gråkjærs byggepladser.

Nyhedsbrev til naboer

En byggeplads kan ikke undgå at larme, derfor er det vigtigt at informere naboerne og forsøge at skabe et godt forhold, før man begynder at bygge. Beboerhåndtering er en stor del af sådanne byggesager, og det er god skik at informere lidt om, hvad der skal ske på byggepladsen, og hvor længe byggeriet skal stå på. På Gråkjærs byggeri på Tranevej i København NV har byggeleder Bjarne Edske fundet en god måde at advisere naboerne.

– Jeg laver et nyhedsbrev til naboerne, hver gang der sker ændringer i aktiviteterne på plads­en. Naboerne får altså at vide, præcis hvornår der kan forekomme støj og trængsel på vejen. Det fjerner naturligvis ikke generne, men i og med at naboerne på forhånd ved, hvornår der kommer støj fra byggepladsen, giver det dem mulighed for at planlægge, fortæller han.

Fem boligsager

Gråkjær opfører lige nu fem bolig­sager primært i hovedstadsområdet, og der er tale om et bredt spekter af projekttyper, fra ungdomsboliger til luksusrækkehuse. Virksomhedens hidtil største boligprojekt er opførelsen af 228 ungdomsboliger for Gefion Group. Boligerne er allerede solgt videre til Aarhus-virksomheden Koncenton, som Gråkjær ligeledes opfører et boligprojekt for – opførelsen af 25 lejligheder på Tranevej i København NV. Disse boliger bygges mellem eksisterende boligblokke og kræver derfor detaljeret planlægning og byggestyring.

Gråkjær opfører lige nu:

Ib Schønbergs Allé – Valby.
228 ungdomsboliger for Gefion Group. Samlet areal: 7.400 kvm.

Blomstergården – Næstved.
52 ungdomsboliger, bruttoetageareal: 2.654 kvm, samt belægnings- og græsarealer.

Mølleåhusene – Lyngby.
Fem luksusrækkehuse for Capital Consultants. Samlet areal: 1.662 kvm.

Søndergårds Allé – Måløv.
To bygninger med i alt 33 lejligheder. I alt 3.500 kvm boliger samt udendørsareal.

Tranevej – København NV.
25 lejligheder i en seksetagersejendom med kælder for Koncenton, samlet areal: 3.500 kvm.

Om Gråkjær

Gråkjær er totalentreprenør og har specialiseret sig inden for tre hovedområder; landbrugsbyggeri, aquaculturebyggeri og erhvervsbyggeri. Virksomheden har egen tegnestue og udfører projekter fra første streg til færdigt byggeri, men samarbejder oftest med arkitekter og rådgivere på større byggesager.

Sidste år udvidede Gråkjær Erhverv forretningsområdet til også at omfatte boligbyggeri og åbnede regionskontor i Valby.

– Vi begiver os ikke ud i licitationssager, men arbejder primært med private investorer, som bygger boliger. Vores AAA-vurdering er vigtig i disse tider, og når vi samarbejder med eksempelvis tegnestuer med stor erfaring inden for boligbyggeri, så er vi en stærk spiller på markedet, siger Gråkjærs regionsdirektør på Sjælland, Johnny Holt.

Billede: På Tranevej i København NV opfører Gråkjær lige nu en seksetagers­bygning i et meget tætbebygget område.