Guld til GAPS

Psykiatrihuset GAPS i Slagelse har høstet flere priser. Det er et byggeri bygget efter DGNB
Tekst: 

Da det nye psykiatrihus i Slagelse, GAPS, stadig var på tegnebrættet, lavede Region Sjælland en kontrakt med totalrådgiver Karlsson Arkitekter med krav om, at byggeriet skulle certificeres på en eller anden måde. Undervejs i processen dukkede DGNB-certificering op.

– Vi syntes, den var mere omfangsrig end andre muligheder på markedet. Det var nærmest andengenerationscertificering. Her havde vi mulighed for at komme alle aspekter igennem. Ikke kun energi- og miljømæssige ting, men også de mere bløde værdier som f.eks. de kommende arbejdsforhold for personalet, fortæller projektchef Henrik Bendix Olsen, Region Sjælland.

Brugt som styringsredskab

Den omfangsrige certificering, som førte en guldcertificering med sig, var ud over et færdigt helhedsbillede også et styringsredskab under byggeriet.

– Det var meget velegnet som styringsredskab, og vi brugte det aktivt og holdt jævnligt møder for hele tiden at holde fokus på, hvor vi med fordel kunne sætte ind, og hvor vi kunne nedprioritere. Alt blev vurderet, fra arbejdsforhold til totaløkonomi, fortæller Henrik Bendix Olsen.

Og naturligvis også i forhold til materialer, som er et af punkterne i en DGNB-certificering. Her lægges der vægt på materialernes indflydelse på miljøet og ressourceforbruget. Og ikke mindst komfort både i forhold til luft, temperaturer og akustik. F.eks. er der benyttet Troldtekt Akustik Plus, som er monteret med skruer, men også Troldtekt-ventilation, som er monteret i nedhængt, skjult T-skinne­system. Troldtekt er Cradle to Cradle-certificeret på sølvniveau. Certificeringen er bl.a. opnået, fordi pladerne ikke indeholder skadelige stoffer og derfor kan vende tilbage til naturen som kompost.

Stærkt politisk signal

Henrik Bendix Olsen har været begejstret for DGNB som styringsredskab. Samtidig mener han, at det sender et stærkt politisk signal som bygherre.

– Det viser, man er en ansvarlig bygherre, når man kan overholde en række værdier i DGNB-certificering. Og vi kan helt klart lære af det her, siger han.

Men ikke kun lære, for Region Sjælland går et skridt videre. Igangværende udvidelser på Slagel­­se og Nykøbing Falster Syge­huse certificeres ud fra DGNB, og ved Sjællands Universitets­hospital Køge vil man benytte DGNB som styringsredskab.

Sølv, guld og platin

For at opnå en DGNB-certificering skal et byggeri eller byområde evalueres ud fra en række kriterier inden for de fem hovedområder i DGNB: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.
På baggrund af denne evaluering tildeles projektet en sølv-, guld- eller platincertificering.

Priser til GAPS

Psykiatrihuset GAPS har vundet følgende priser:

  • Arkitekturmagasinet The Architectural Review har udnævnt GAPS til prisen The Architectural Review Healthcare Award 2016.
  • Årets Bygherrepris 2016.
  • Farveprisen 2016.

Derudover er GAPS med i opløbet om Den Danske Lyspris 2016.