JJW Arkitekter åbner kontor i Sverige

JJW Arkitekter vil med nyt kontor i Malmø fokusere på opgaver i Skåne - på sigt andre dele af Sverige

Efter 30 år med bæredygtige projekter i Storkøbenhavn tager JJW Arkitekter nu skridtet over Øresund og åbner kontor i Sverige. Kontoret er et brohoved, der skal sikre arkitektvirksomheden svenske opgaver. I første omgang fokuserer virksomheden på Skåne. På længere sigt er planerne at udvide til andre dele af Sverige.

Mangel på boliger
JJW Arkitekters indtog i nabolandet falder sammen med et stort behov for nye boliger i Sverige. Ifølge en opgørelse fra Boverket, Sveriges offentlige myndighed for samfundsplanlægning og byggeri, er der i 2016 sat gang i byggeriet af 64 000 boliger. Derudover fremskriver Boverket, at der skal bygges 67 000 nye boliger i 2017. JJW Arkitekter forventer også at overføre deres erfaringer som totalrådgivere på nogle af Danmarks største renoveringsprojekter til Sverige. Ikke mindst fordi en million boliger, der i 1950’erne og 1960’erne blev opført som en del af det svenske millionprogram, står med et gennemgribende renoveringsbehov. Udover den praktiske erfaring med renoveringsprojekter er JJW Arkitekter også værtsvirksomhed på ”Værdibaseret udvikling af Danmarks almene boliger” - et ErhvervsPh.d-projekt, der blandt andet fokuserer på udviklingen af nye renoveringsmetoder.


Lars B. Lindeberg, partner og kreativ direktør hos JJW Arkitekter, er ansvarlig for implementeringen af virksomhedens Sverige-strategi.

- Gennem lang tid har vi haft et godt øje til vores svenske naboer. Vi er klar over, at byggebranchen fungerer på en anden måde i Sverige end i Danmark. Ikke desto mindre ser vi, at svenskerne er meget interesserede i dansk arkitektur og den merværdi, det tilfører projekterne. Med det store behov for boliger, renoveringer, kontormiljøer, nye skoler og uddannelsesinstitutioner, der er i Sverige, føler vi nu at tiden er inde til at komme i gang på det svenske marked. Ikke mindst fordi byggeriets behov i Sverige ligger i forlængelse af JJWs kernekompetencer. Vi mener, at det er vigtigt at være fysisk til stede, hvilket er grunden til, at vi åbner kontor i Sverige.

Samarbejdsaftale med svenske projektudviklere

JJW Arkitekter har indledt et samarbejde med det nyetablerede udviklingsselskab J+S Projektudvikling A/B. Virksomheden er grundlagt af Håkan Samuelsson, der tidligere har været Regionschef i Riksbyggen, og Claes Jeppsson, der kommer fra en stilling i MKB Fastighets AB og har været Regionchef i Veidekke Bostad Skåne.

De to virksomheder har udviklet en forretningsplan for, hvordan de vil indtage det svenske marked. Den fokuserer primært på boligmarkedet, men derudover arbejder teamet på mulige opgaver indenfor skoler, plejeboliger, erhvervsejendomme og kontorlokaler. JJW Arkitekter forventer, at sætte gang i de første svenske projekter i løbet af 2017