Kommuner foretrækker at bygge billigt frem for godt

Kvaliteten er underordnet, når landets kommuner udbyder bygge- og anlægsopgaversender opgaver i udbud. Det vækker bekymring i Dansk Byggeri

Private, der har prøvet at indhente tilbud fra håndværkere, vil kende til afvejningen mellem pris og kvalitet. Skal man fx vælge de billige vinduer eller dem, der sikrer et godt indeklima? Desværre er kvaliteten underordnet i de fleste af landets kommuner. Det viser en ny undersøgelse, som Jysk Fynske Medier har lavet.

- Undersøgelsen viser, at hele 92 procent af opgaverne inden for byggeri og anlæg i 2016 blev afgjort ud fra prisen alene. Med andre ord har politikerne bestemt, at det kun handler om at bygge billigt og ikke om kvalitet, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

Undersøgelsen består af en optælling mellem forskellige typer af udbud fra kommuner, der opstiller klare tildelingskriterier. På andre områder end byggeri og anlæg afgøres udbuddet i 82 procent af tilfældene automatisk af prisen.

- Generelt viser tallene en kortsigtet tankegang fra kommunernes side. Men det høje tal for byggeri og anlæg er særlig problematisk, for kommunerne bygger for mange penge, og netop derfor bør de også tænke over at få mest muligt for pengene, siger Morten Kamp Thomsen og fortsætter:

- Produktet og det færdige arbejde afhænger af materialernes kvalitet, miljøbelastning, energibesparelser og indeklima, der samlet set kan omsættes til kvalitet.

Derfor mener Morten Kamp Thomsen, at kommunernes nuværende udbudsstrategi i længden koster skattekroner.

- Når det offentlige så ensidigt fokuserer på prisen, er der nogle kompetencer, der slet ikke kommer i spil. Vi har ellers rigtig dygtige entreprenører og håndværkere i Danmark, som har stor viden om at bygge klogt og fremtidssikret.

- Vi ender med bygninger, der hurtigere bliver nedslidte og forældede. Som bygherre får man, hvad man bestiller og er villig til at betale for, siger Morten Kamp Thomsen.

Jysk Fynske Medier har i alt set på 392 udbud, hvoraf de 62 udbud omhandler byggeri og anlæg.

Interesseret i at vide mere om udbudsret? Tak på kurset "Udbudsret for praktikere", 16. april 2017