Nyrenoverede DTU-auditorier med træ, der ikke kan brænde

Til den omfattende renovering af DTU’s auditorier i Kgs. Lyngby er der valgt elegante og brandsikre egetræslister som vægbeklædning
Tekst: 

De enorme vægflader i DTU’s nyrenoverede knap 5.000 kvm store auditoriebygning er smukt beklædt med smalle lister af egetræ, hvilket har gjort lydforholdene perfekte. Sikkerheden er også i top, for det er umuligt for træet at antænde. Tømrer- og snedkervirksomheden N.H. Hansen & Søn A/S, som har stået for hele entreprisen, valgte en leverandør, der havde styr på de påkrævede certifikater.

– Vi havde valget imellem flere forskellige trælaster, men besluttede os i sidste ende for Københavns Listefabrik, der som den eneste kunne levere hele pakken, altså både egetræet i de korrekte mål og de nødvendige certifikater med hensyn til brandimprægneringen, fortæller byggeleder Phillip D. Nielsen fra N.H. Hansen & Søn A/S.

Træet virker som pulverslukker

Det er trækoncernen Södra, som har leveret de færdigskårne og brandimprægnerede lister af egetræ til Københavns Listefabrik. Listerne er tryk- og vaccumbehandlet med Södras anerkendte C260-brandimprægnering, der virker som en indbygget skumslukker.

– I det øjeblik, brandimprægneringen bliver udsat for en varmekilde, udvikler den CO2, som kvæler flammerne, forklarer teknisk chef Jørgen Geel fra Södra.
Metoden er CEO-certificeret og overholder samtlige standarder og lovkrav inden for brandsikkerhed og har af samme grund vakt interesse hos arkitekter, entreprenører og bygherrer i de senere år.

30 km lister

I dag er undervisningen på DTU langt mere dialogbaseret end tidligere, og det er en af de væsentligste årsager til, at arkitekten har valgt træbeklædning til væggene. Egetræslisterne kombineret med en særlig akustikdug bagved giver en god efterklang og dækker samtidig for de gamle, gule murstensvægge, som har ringe akustiske egenskaber. I alt seks kæmpestore auditorier og tre såkaldte databarer er forsynet med disse væglister. Databarerne fungerer ligeledes som auditorier, men hver enkelt siddeplads er forsynet med moderne it-udstyr. Sammenlagt 30 km trælister er monteret med rustfri stålskruer i den nye bygning.

Listebeklædning

Listebeklædning af store vægflader kræver stor nøjagtighed. Södra har håndsorteret – før og efter brandimprægneringen af listerne – for at sikre helt lige linjer.

Store krav til brandsikkerhed

Den omfattende ombygning har ikke overraskende tiltrukket stor international opmærksom. Med de seks auditorier og tre databarer er der skabt rum for et levende og inspirerende studiemiljø med plads til både gruppearbejdsområder, uformelle studiepladser og loungeprægede zoner.

– Bygningen er meget kompleks, da der løber installationer på kryds og tværs. Alt sammen gemmes bag egetræslistevægge, sænkede Ecophon-lofter og massive egetræsgulve, forklarer Phillip D. Nielsen.

Det har været en både arkitektonisk og teknisk krævende opgave, som dog er blevet løst til stor tilfredshed for alle involverede parter. Det var især vigtigt, at det brandimprægnerede træ på væggene havde de nødvendige certifikater for at kunne overholde de strenge krav til brandsikkerheden.