Våde mursten er energifrås

Murimprægneringsmiddel kan øge facadens isoleringsevne, så varmetabet mindskes

Mursten er porøse og sugende, og i det danske klima vil murstenene på et parcelhus hen over året have et meget varieret fugtindhold. Men denne fugt forringer facadens isoleringsevne, og hvis murstenene kunne holdes tørre hele året rundt, ville en normal bolig ifølge firmaet Intro Flex kunne spare omkring 12 pct. på varmeregningen.

Nu har husejerne fået en ny mulighed for selv at påvirke og reducere fugtindholdet i mursten­ene, idet Intro Flex har lanceret murimprægneringsmidlet Funcosil FC fra tyske Remmers på det danske marked.

Funcosil FC adskiller sig fra de gængse imprægneringsmidler ved at have en cremet konsistens, der gør det langt lettere og hurtigere for gør det selv-folket at påføre midlet på murværket med et optimalt resultat. Den cremede konsistens betyder, at det ikke drypper og kan påføres med en almindelig rulle eller kost. Det bliver også “siddende” længere på muren, og det er tilstrækkeligt med en enkelt påføring.

Beregninger foretaget af Intro Flex, Remmers og DTU viser, at der er store besparelser at opnå. Fugtindholdet i de Funcosil-imprægnerede mursten bliver reduceret helt ned til 2 pct., og hvis indholdet før behandlingen har ligget på omkring 16 pct., hvilket er meget normalt i Danmark, giver det en forbedring af murværkets U-værdi på helt op til 32 pct. Og når omkring 40 pct. af det samlede varmetab i et parcelhus sker gennem facaderne, betyder det, at der samlet set kan opnås en besparelse på omkring 12 pct. på varmeregningen og dermed også på CO2-udledningen. Tallene er naturligvis afhængige af fugtindholdet før behandlingen og af facadetypen.