Ny LED ændrer elforbrug på Rigshospitalet Glostrup

Rigshospitalet Glostrup har netop gennemført en renovering og fornyelse af belysningen i sengetårnet, hvor alle lysstofrør og kompaktrør nu er afløst af LED.

Målsætningen har dels været at få teknologisk tidssvarende lys, der sikrer en markant energibesparelse. Dels at skifte til løsninger, der ikke skal serviceres i samme grad, så ressourcerne kan bruges på andre ting.

Det har samtidig været vigtigt at hæve lyskvaliteten – selve oplevelsen af lysniveau og farvegengivelse – blandt andet med mulighed for dynamisk lys.
Rigshospitalet Glostrup har fået ekstern rådgivning om, hvordan patienterne oplever og påvirkes af lys – og det har mundet ud i kravspecifikationerne til Arkilux Design, der har leveret hospitalets nye LED-løsning:

- Projektet i sengetårnet omfatter både ombygning af eksisterende armaturer og levering af nye, fortæller Lars Franklin Rasmussen fra Arkilux Design. – De nye armaturer er udstyret med dynamisk lys, hvor det kunstige lys kan tilpasses dagslyset med en glidende regulering fra varmt til koldt lys. Teknisk set i området 2700 til 6500 Kelvin.

Trådløs styring
LED-teknologien har gennemgået en rivende udvikling siden 2012, hvor de energibesparende lyskilder kom på markedet. I dag er nogle leverandører nået til 5. generation, og effektiviteten er øget så markant, at LED-lyskilder i dag giver 50% mere lys pr. watt end for 4 år siden.

Arkilux Design fokuserer på, at lyskilde og armaturer skal være tilpasset hinanden. Kun sådan kan der opnås optimal effektivitet, smuk udlysning og en lang levetid uden farveforandringer eller tab af effekt.

- En forudsætning er at sikre effektiv køling af LED-lyskilderne, understreger Lars Franklin Rasmussen. – I
projektet på Rigshospitalet Glostrup er dette indarbejdet i såvel ombygningen af de eksisterende armaturer som ved udviklingen af de nye.

- Samtidig åbner teknologien i de nye armaturers LED-moduler for brug af smart-phones eller andre trådløse styringer til at regulere lyset på en brugervenlig måde.