Offentlig bygherre har udvidet adgang til ekstraarbejder, men....

Efter den nye udbudslov har bygherren en udvidet adgang til at bestille ekstraarbejder hos entreprenøren, men ikke hvis det ændrer grundlæggende ved kontrakten

Kan en offentlig bygherre aftale ekstraarbejder med entreprenøren uden at gennemføre en udbudsprocedure?

Ja, hvor mange af jer kender svaret på det spørgsmål?

Et byggeri gennemføres nærmest aldrig, uden at behovet for at foretage ændringer af en allerede indgået bindende offentlig entreprisekontrakt opstår. Ændringer, som eksempelvis kan bestå i ekstraarbejder, kan være relativt omfattende og have stor betydning for den samlede entreprisekontrakt.

Spørgsmålet er herefter, hvorvidt den offentlige bygherre er forpligtet til at gennemføre en udbudsprocedure af det pågældende ekstraarbejde.

– Efter den nye udbudslov, som trådte i kraft den 1. januar 2016, har bygherren en udvidet adgang til at bestille ekstraarbejde hos entreprenøren, men bygherren skal sikre sig, at ekstraarbejdet ikke udgør en ændring af et grundlæggende element af entreprisekontrakten, fortæller Jeppe Svenning, advokat og associeret partner hos advokatfirmaet Fønix Advokater i Aarhus.

Ret til ændringer

Efter de entrepriseretlige regler har bygherren efter voldgiftpraksis en vidtgående ret til at kræve ændringer i entreprisekontrakten. Det fremgår af reglen i AB 92 og ABT 93, § 14. Men denne entrepriseretlige ret kan imidlertid ikke ligestilles med de udbudsretlige regler.

– Om der skal gennemføres en udbudsprocedure eller ej, skal afgøres efter de udbudsretlige regler og ikke efter de entrepriseretlige regler. Efter den nye udbudslov skal bygherren tage stilling til, hvorvidt det pågældende ekstraarbejde udgør ændring af et grundlæggende element i entreprisekontrakten. Hvis ændringen udgør et grundlæggende element, er bygherren forpligtet til at gennemføre en udbudsprocedure, fastslår Jeppe Svenning.

Jeppe Svenning gennemgår hele denne problematik i en artikel på www.byggekurser.dk. Besøg siden og læs artiklen, og få mere viden om aktuel byggejura.

Få viden gennem et kursus

Du kan også deltage i et af vores kurser om byggejura til efteråret, der begge foregår i Aarhus. På kurset om entrepriseret den 26. oktober vil en af landets fremmest eksperter inden for området, advokat Michael Melchior, undervise, og på kurset om udbudsret den 17. november vil Jeppe Svenning undervise.

Nej, det er ikke tør, kedelig og tung undervisning. Kurusdeltagerne giver topkarakterer for ikke alene det faglige indhold, men også den gode formidling med udgangspunkt i praksis. Det er helt afgørende for, at man får noget ud af kurset, så man undgår faldgruberne inden for entrepriseret og udbudsret.

Husk, at der er meget god rabat hvis flere fra samme virksomhed tilmelder sig. Kursusdeltager nr. 2 og 3 mv. fra samme virksomhed får således kurset til halv pris.

 

Entrepriseret for praktikere

26. oktober, Aarhus C

 

Udbudsret for praktikere

17. november, Aarhus C

 

www.byggekurser.dk